U rujnu kreću dražbe za udjele i dionice u državnim tvrtkama

Objavljen je poziv za kupnju udjela i dionica u 30 poduzeća u vlasništvu države, CERP-a i HZMO-a. Najvrjedniji su ponuđeni paketi u Tankerskoj plovidbi, Laguni Novigrad i Hotelima Koločep. Dražbe će se održati u tri termina: 19. i 30. rujna te 14. listopada

u 13:04 Zadnja izmjena: 30.08.2019 u 13:52
130
javna nadmetanja

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je u četvrtak javni poziv za kupnju dionica i udjela u 30 trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i CERP-a provedbom postupka javnog nadmetanja. Javna nadmetanja održat će se u tri termina: 19. i 30. rujna te 2. listopada.

Od trideset tvrtki obuhvaćenih pozivom u 25 tvrtki prodaju se dionice i udjeli koji predstavljaju manje od jedan posto temeljnog kapitala društva. Najveći postotak udjela u temeljnom kapitalu od 14,8 posto prodaje se u zagrebačkoj izdavačko-nakladničkoj tvrtki Tribina d.o.o., a početna cijena iznosi 18.900 kuna.

Nešto veći postotak dionica prodaje se tvrtki Međimurje Bidra d.d. koja se bavi proizvodnjom ukrasne i upotrebne keramike. Ponuđeno je 438 dionica koje predstavljaju 5,18 posto udjela u temeljnom kapitalu uz početnu cijenu od 15.330 kuna.

U građevinskom poduzeću Promet Građenje d.o.o. iz Požege prodaje se jedan udjel koji predstavlja 3,36 posto temeljnog kapitala po početnoj cijeni od 287.000 kuna, dok se u drniškoj tvrtki GIRK Kalun d.d., koja proizvodi vapno i proizvode od kamena vapnenca za građevinsku, metaluršku i ostalu industriju, prodaje 4479 dionica koje predstavljaju 2,62 posto udjela u temeljnom kapitalu po početnoj cijeni od 188.118 kuna.

Najveća početna cijena za Tankersku plovidbu i Lagunu Novigrad

U Hotelima Koločep d.d. prodaje se 6027 dionica (1,68 posto temeljnog kapitala) po početnoj cijeni od 783.510 kuna. To je treći najskuplji paket prema početnoj cijeni u ovom javnom pozivu. Najveću početnu cijenu od 1.615.870 kuna ima paket od 926 dionica Tankerske plovidbe d.d. (0,17% temeljnog kapitala), a slijedi Laguna Novigrad d.d. s početnom cijenom od 1.556.856 kuna za 6178 dionica (0,7% temeljnog kapitala).

U ponudi su još dionice koji predstavljaju manje od jedan posto temeljnog kapitala u hotelijersko turističkim poduzećima Hotel Central d.d. Zagreb, Hoteli Zadar d.d. Zadar, Hotel Dubrovnik d.d. Zagreb, Hoteli Jadran d.d. Rijeka i Cresanka d.d. Cres.

>>Vlada priprema novi krug prodaje udjela u državnim tvrtkama

Osim za tri već spomenute tvrtke – Tankersku plovidbu, Lagunu Novigrad i Hoteli Koločep – početna cijena veća od 200 tisuća kuna istaknuta je za udjele ili dionice u tvrtkama Hotel Dubrovnik d.d. Zagreb, Mercator-H d.o.o. Sesvete, Promet Građenje d.o.o. Požega i Cresanka d,d, Cres.
Ostale tvrtke obuhvaćene ovim javnim pozivom su Chromos boje i lakovi d.d. Zagreb, Finvest Corp d.d. Čabar, Infosistem d.d. Zagreb, Maraska d,d. Zadar, Stražaplastike d.d. Hum na Sutli, Međimurka d,d, Čakovec, UTD Ragusa d.d. Dubrovnik, Kamen d.d. Pazin, Parkovi d.d.. Varaždin, Oprema-strojevi d.d. Ludbreg, Prehrana d.d. Kamen, Velepromet d.d. Vukovar, Žitoproizvod d.d. Karlovac, VIS konfekcija d.d. Varaždin, Utenzilija d.d. Zagreb, Đakovačka vina d.d. Mandićevac i Ribnjačarstvo Poljana d.d. Ribnjaci.

Javna nadmetanja u tri termina

Javna nadmetanja održat će prostorijama CERP-a u tri termina19. rujna zainteresirani će se nadmetati za udjele i dionice u 20 tvrtki, 30. rujna održava se dražba za udjele i dionice osam tvrtki, a 14. listopada na redu su dva najvrijednija paketa – Tankerska plovidba i Laguna Novigrad.

Predviđeno trajanje nadmetanja za udjele ili dionice pojedine tvrtke 19. rujna je po 20 minuta, a prvi su na redu Chromos boje i lakovi d.d. u 9 sati. Dražbe 30. rujna počinju u 9.30 sati s Hotelom Dubrovnik, a predviđeno trajanje po pojedinom nadmetanju iznosi 30 minuta. Nadmetanje za dionice Tankerske plovidbe počinje 14. listopada u 12 sati, dok bi dražba za dionice Lagune Novigrad trebala početi u 13 sati.

Prijava za sudjelovanje se podnosi putem obrasca, za svako društvo pojedinačno, najkasnije sedam radnih dana prije održavanja javnog nadmetanja, uz dostavu pripadajuće dokumentacije.

Zainteresirani su obvezni uplatiti jamčevinu od 10 posto iznosa početno oglašenih cijena. Jamčevina mora biti evidentirana na računu CERP-a najkasnije 7 radnih dana prije dana održavanja javnog nadmetanja, s naznakom imena uplatitelja koje mora biti istovjetno imenu potencijalnog investitora navedenom u prijavi.