JGL razvija inovativni sprej za prehladu

Studija ovakvog obima i važnosti po prvi se puta vodi i financira iz Hrvatske, što predstavlja povijesni uspjeh JGL-a i značajan iskorak u znanstveno-inovacijskom ekosustavu ove kompanije, ali i hrvatske farmaceutske industrije općenito

23
JGL
Izvor: JGL

JGL započinje provoditi treću fazu kliničkog ispitivanja čiji je krajnji cilj razvijanje inovativnog nazalnog spreja za prehladu te lansiranje istog na europsko tržište. Ispitivanje naziva RhinnovateHA ima za cilj dokazati da inovativna kombinacija dviju aktivnih tvari u spreju za nos – hijaluronske kiseline i ksilometazolina – ima bolju učinkovitost, sigurnost i podnošljivost u odnosu na sprejeve s jednom aktivnom tvari ili placebom. Također, po prvi puta u formulacijama za primjenu kroz nos, hijaluronska kiselina točno određene doze i veličine molekule dokazuje se kao aktivna farmaceutska supstanca.

Tim je povodom u Opatiji održan sastanak svih glavnih istraživača – specijalista otorinolaringologije i ključnog medicinskog osoblja iz 30 kliničkih centara koji će sudjelovati u studiji, a provodit će se na gotovo 500 pacijenata u Njemačkoj, Hrvatskoj, Poljskoj i Bugarskoj. Studija ovakvog obima i važnosti po prvi se puta vodi i financira iz Hrvatske, što predstavlja povijesni uspjeh JGL-a i značajan iskorak u znanstveno-inovacijskom ekosustavu ove kompanije, ali i hrvatske farmaceutske industrije općenito.

Suradnja s njemačkom kliničkom istraživačkom organizacijom

Multicentrično, randomizirano, dvostruko slijepo, paralelno kliničko ispitivanje kod pacijenata adolescentne i odrasle dobi oboljelih od akutnog virusnog rinosinusitisa provodi se u suradnji s njemačkom kliničkom istraživačkom organizacijom ClinCompetence Cologne i pod vodstvom prof.dr.sc. Ralpha Mösgesa, globalno priznatog stručnjaka alergologije, pulmologije i kliničke imunologije, a ujedno i člana Znanstvenog vijeća JGL-a.

“JGL je vodeća kompanija na svjetskim tržištima sprejeva za nos na bazi morske vode za niz indikacija, a karakterizira je spremnost na inovacije i primjenu vizionarskih pristupa. Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo udružiti snage. Ova jedinstvena kombinacija ksilometazolina, brzodjelujuće molekule za smanjenje natečenosti nosne sluznice, i hijaluronske kiseline, hidratizirajućeg spoja koji zacjeljuje rane, globalna je inovacija koja se klinički istražuje kod vrlo učestale bolesti akutnog rinosinusitisa, odnosno prehlade”, kazao je prof. Mösges, naglasivši da se rezultati ispitivanja očekuju početkom ljeta iduće godine. To bi omogućilo da se inovativan sprej na tržištu pojavi već tijekom zime u 2024., odnosno 2025. godini, a prof. Mösges smatra da se tako brze inovacije mogu postići samo uz neometanu interakciju vrhunskih, visokospecijaliziranih i motiviranih istraživačkih timova.

Inače, do sada je hijaluronska kiselina bila primjenjivana u nazalnim sprejevima isključivo kao pomoćna tvar u značajno nižim koncentracijama i/ili kao sastojak proizvoda koji nemaju farmakološko djelovanje.

JGL udvostručio ulaganja u istraživanje i razvoj

“Pacijentima i potrošačima želimo ponuditi proizvode koji su znanstveno i klinički utemeljeni, s elementom inovacije i odgovora na njihove potrebe. Upravo je balans inovativnosti, odnosno istraživačko-razvojnog segmenta, s poslovnom utemeljenošću ideja i fokusom na potrebe pacijenata i potrošača ono što smatramo nužnim za konkurentnost na globalnom tržištu. Stoga ne čudi da smo u JGL-u, tijekom posljednje dvije godine, udvostručili ulaganja u istraživanje i razvoj, i to paralelno s investiranjem 400 milijuna kuna u novu investiciju Integra 2020 kojom integriramo razvojne, proizvodne i skladišne kapacitete kompanije.

Izrazito smo ponosni na ovo multinacionalno ispitivanje koje će se provoditi u 30 kliničkih centara u četiri europske zemlje. Tijekom zajedničkog sastanka proveli smo trening o ovom inovativnom proizvodu, protokolu studije, ukupnim aktivnostima vezanima uz studiju, standardnim procedurama te regulatornom okviru”, naglasila je dr. sc. Zdravka Knežević, direktorica Znanstvenih operacija JGL-a, zaključivši kako ovaj razvoj i klinička studija JGL-u pružaju mogućnost višegodišnje patentne i regulatorne zaštite.

Ispitivanje je već odobreno u Njemačkoj od strane nacionalne agencije za lijekove (BfArM) i Središnjeg etičkog povjerenstva, dok su ostale zemlje (Hrvatska, Poljska, Bugarska) u postupku odobrenja. Studija je vidljiva i sljediva u europskoj bazi kliničkih studija pod jedinstvenim brojem EudraCT: 2022-002499-35.