Prof.dr.sc Ana-Maria Šimundić nova ravnateljica KB “Sveti Duh”

Ravnateljica prof.dr.sc Ana-Maria Šimundić prije imenovanja obavljala je funkciju pročelnice Zavoda za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku Kliničke bolnice "Sveti Duh". Prof. Šimundić uključena je u brojne međunarodne projekte

2462
Ana-Maria Šimundić
Prof. Edvard Galić (lijevo), prof. Ana-Maria Šimundić u sredini i prof. Alan Ivković (desno).

Nakon 16 godina Klinička bolnica “Sveti Duh” dobila je novo vodstvo. Nova ravnateljica je prof.dr.sc Ana-Maria Šimundić, a njen zamjenik je izv.prof.dr.sc Alan Ivković. Njih dvoje dobili su povjerenje temeljem svoga programa rada i razvoja Kliničke bolnice “Sveti Duh” koji kao ključne odrednice uključuje stručnost i izvrsnost u poslovanju, stavljanje pacijenta u središte interesa te zadovoljstvo i motiviranost zaposlenika.

Ravnateljica prof.dr.sc Ana-Maria Šimundić prije imenovanja obavljala je funkciju pročelnice Zavoda za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku Kliničke bolnice “Sveti Duh”. Prof. Šimundić ima bogato međunarodno iskustvo, uključena je u brojne međunarodne projekte, a boravila je i godinu dana na znanstveno-istraživačkom projektu u SAD-u. U svojoj bogatoj karijeri, prof. Šimundić je bila na brojnim vodećim pozicijama u hrvatskom zdravstvenom sustavu, kao i u nizu tijela i radnih skupina u domaćim i međunarodnim organizacijama i udrugama.

Posljednje dvije godine obnašala je ulogu Predsjednice Europske federacije za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (engl. EFLM) i bila član izvršnog odbora Međunarodne federacije za kliničku kemiju (engl. IFCC). Po broju radova u znanstvenom području Biomedicina i zdravstvo – Kliničke medicinske znanosti na vrhu je liste znanstvenika u Hrvatskoj, a prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Stanfordu jedna od 47 hrvatskih znanstvenika koji se nalaze među 2 posto najcitiranijih svjetskih znanstvenika u pojedinim granama znanosti.

Izv.prof.dr.sc. Alan Ivković, zamjenik ravnateljice, specijalist je ortopedije s bogatim domaćim i međunarodnim iskustvom u kliničkoj ortopediji. U svom se poslu imao prilike usavršavati na brojnim svjetskim sveučilištima i klinikama, između ostaloga na prestižnom Harvardu gdje je provodio doktorsko istraživanje.

“Kao ravnateljica Kliničke bolnice “Sveti Duh”, tijekom mog mandatnog razdoblja od četiri godine, okupit ću tim stručnjaka i kolega koji su voljni dati svoj doprinos promjenama. Zajedno ćemo sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene koje će kao prioritet imati sigurnost, zadovoljstvo i dobrobit pacijenta. Naša će deviza biti: Pacijent u središtu interesa“, izjavila je prof.dr.sc Ana-Maria Šimundić te je dodala: “Želja nam je KB „Sveti Duh“ učiniti poželjnim poslodavcem u kojem će se zaposlenici osjećati zadovoljno i motivirano. Jačat ćemo, ne samo stručne, nego i upravljačke kompetencije naših ljudi kroz edukacije iz područja upravljanja. Kod izbora i reizbora upravljačkih kadrova, jednaku priliku želimo dati internim i vanjskim kandidatima, vodeći se načelom izvrsnosti i odabirom onih koji će pružiti najveću vrijednost našim pacijentima i bolnici”.

Jedan od primjera ovakvog pristupa je imenovanje prof.dr.sc. Ratka Matijevića za Predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo koji je odlukom neovisnog povjerenstva ocijenjen kao najkompetentnija osoba za poziciju koja je bila upražnjena istekom mandata prethodnog predstojnika, prof. dr. Berivoja Miškovića. Profesor Matijević je specijalist ginekolog s bogatim međunarodnim iskustvom, koji je niz godina radio u Velikoj Britaniji. Po povratku iz Velike Britanije obnašao je niz vodećih pozicija u Kliničkoj bolnici “Sveti Duh”, kao što je pozicija zamjenika predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo. Jedno kraće vrijeme prof. Matijević je bio i v.d. ravnatelja, te potom i zamjenik ravnatelja Kliničke bolnice “Sveti Duh”.

O profesoru Miškoviću, koji odlazi s pozicije predstojnika, ravnateljica Šimundić govori sve najbolje: “Prof. Mišković je u KBSD proveo dugi niz godina te dao velik doprinos i Klinici za ginekologiju i cijeloj bolnici. Ovim mu putem zahvaljujem na predanom radu i svemu što je učinio kako bi naša bolnica bila mjesto gdje se žene osjećaju sigurno i zadovoljno. Sigurna sam da će profesor Matijević biti dostojna zamjena i da će svojim kompetencijama i iskustvom dati značajan doprinos kvaliteti usluge i unaprjeđenju procesa”.

Prof.dr.sc. Žarko Alfirević imenovan je za pomoćnika ravnateljice za kvalitetu, a koji je cijeli svoj radni vijek proveo na Sveučilištu u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji gdje je i profesor emeritus. Također, u novu upravu bolnice je imenovana i nova pomoćnica Ravnateljice za pravne poslove Kristina Zečević te nova pomoćnica Ravnateljice za financije Suzana Košćak, kao i predsjednik Stručnog vijeća bolnice, predstojnik Klinike za internu medicinu izv.prof.dr.sc. Edvard Galić.

“Upravljanje bolnicom preuzeli smo jer vjerujemo da možemo dati svoj doprinos u postizanju cilja da KB “Sveti Duh” učinimo centrom izvrsnosti, s maksimalnom učinkovitosti u pružanju zdravstvene usluge, po uzoru na neke od najboljih bolnica u Europi. Već i dosad pokazali smo da se kod nas mogu raditi zahvati koji se rade u renomiranim svjetskim klinikama te želimo da to u našoj klinici postane redovna praksa. Hrvatsko zdravstvo je, nažalost, opterećeno mnogim problemima, ali vjerujemo da se već samim unaprjeđenjem procesa može učiniti mnogo. Siguran sam da ćemo svojim radom i rezultatima opravdati dano povjerenje”, poručio je zamjenik ravnateljice, izv.prof.dr.sc Alan Ivković.