Završena prva dionica ceste Pučišća – Povlja na Braču

U prvoj fazi projekta izgrađeno je nešto manje od pet kilometara. U drugoj fazi gradit će se deset kilometara duga dionica do Povlja. Nova cesta smanjit će trajanje putovanja, povećat će sigurnost prometa na otoku te omogućiti bolju povezanost s kopnom

120
[Izvor: Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije]

Na Braču je završena izgradnja prve dionice ceste Pučišća – Povlja. Rijeć je o najvećem projektu Županijske uprave za ceste Splitsko-dalmatinske županije. Dionica je 4850 metara, a projekt je sufinnaciran s 85 posto odnosno 50 milijuna kuna iz fondova Europske unije, a preostalih desetak milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Mještani cestu već neslužbeno koriste, a službeno će biti otvorena do sredine svibnja, nakon izdavanja uporabne dozvole, najavio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Škorić.

Riječ je o prvoj fazi projekta koji je bitan za gospodarski razvoj otoka. U drugoj fazi gradit će se deset kilometara duga dionica do Povlja. Nova cesta smanjit će trajanje putovanja, povećat će se sigurnost prometa na otoku te omogućiti bolja povezanost s kopnom. Projekt izgradnje druge faze ceste također će biti prijavlkjen za sufinanciranje iz fondova Europske unije uokviru omornice od 2023. do 2027. godine.

U trećoj fazi obnove otočne cestovne infrastrukture planira se cjelovita rekonstrukcija ceste od Pučišća do Supetra, što bi također moglo biti sufinancirano europskim sredstvima.