Cromaris dobio tročlanu Upravu koju vodi Ivan Leko

Na sjednici Nadzornog odbora predsjednikom Uprave imenovan je Ivan Leko, a za članove Uprave Dane Desnica i Giuseppe Virzì. Dosadašnji pak direktor tvrtke Goran Markulin bit će savjetnik nove Uprave Cromarisa

278
Cromaris
[Foto: Točka na i media]

Zadarski Cromaris, vodeći hrvatski i šesti proizvođač brancina i orade u svijetu, dobit će od 1. travnja novu, tročlanu Upravu s četverogodišnjim mandatom. Na sjednici Nadzornog odbora predsjednikom Uprave imenovan je Ivan Leko, a za članove Uprave Dane Desnica i Giuseppe Virzì. Dosadašnji direktor tvrtke Goran Markulin bit će savjetnik nove Uprave Cromarisa.

Cromaris posluje u sastavu Adris grupe, a obrazloženju odluke navodi se da je Adris od 2009. godine u razvoj tvrtke uložila više od milijardu kuna, što je rezultiralo snažnim rastom svih poslovnih pokazatelja, otvaranjem novih tržišta, širenjem proizvodnog portfelja te tehnološkim i proizvodnim unapređenjima. S obzirom na to da tvrtka ulazi u novi, vrlo zahtjevan ciklus rasta i razvoja, radi ostvarenja ambicioznih ciljeva, potrebna je prilagodba organizacijske strukture novim tržišnim okolnostima, te je stoga imenovana nova, tročlana Uprava Društva. Poslovodstvo Adrisa zahvalilo je Goranu Markulinu na iznimnom angažmanu i postignutim rezultatima u rastu i razvoju Cromarisa, dodaje se u priopćenju.

Ivan Leko

Ivan Leko rođen je u Slavonskom Brodu 4. kolovoza 1973. Nakon završene gimnazije upisuje PMF u Zagrebu, gdje 1997. stječe zvanje dipl. ing. kemije. Kao pripravnik zapošljava se u Odjelu osiguranja kvalitete tadašnje Tvornice duhana Rovinj, a u sljedećim godinama obnaša različite rukovodeće funkcije unutar proizvodnje u tvornicama duhana u Zagrebu i Rovinju.

Osnutkom TDR-a d.o.o., Ivan preuzima funkciju direktora operacija gdje rukovodi cjelokupnim vertikalno integriranim opskrbnim i proizvodnim lancem. Od 2009. član je Uprave TDR-a te Nadzornog odbora Hrvatskih duhana d.d. i Istragrafike d.d. Uz različite edukacijske programe i module na Adris akademiji, IEDC i London Business School, 2013. Ivan je diplomirao na Executive MBA programu IESE Business School u Barceloni.

Prodajom TDR d.o.o. 2015., Ivan postaje direktor operacija i član Uprave regije Adria British American Tobacco-a. Od lipnja 2020., Ivan je zaposlen u Adris grupi d.d. kao direktor za unaprjeđenje poslovanja s fokusom na upravljanje nekretninama i razvojne projekte.

Dane Desnica

Dane Desnica rođen je u Zadru 22. ožujka 1980. Nakon završene srednje škole u Zadru upisuje Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu, gdje 2004. stječe zvanje dipl. ing. preh. teh.. Kao pripravnik 2004. zapošljava se u Tankerkomerc d.d. Zadar, te, nakon završenog pripravničkog staža, u Marituni d.d., kao tehnolog prerade ribe i uzgoja tune. Godine 2010. pridružuje se Cromarisovom timu, na poziciji rukovoditelja Cromarisovih uzgajališta na području Dalmacije, a od 2014. zadužen je za sva Cromarisova uzgajališta. Od 2017. radi na poziciji direktora cijele Cromarisove proizvodnje, što uz uzgoj uključuje mrjestilište u Ninu i pogon za sortiranje i preradu u Zadru.

Giuseppe Virzi

Giuseppe Virzi se pridružio Cromarisu 2018. godine. S više od 20 godina bogatog iskustva u međunarodnom poslovanju i vođenju kulturno raznolikih timova, razvio je razumijevanje i uvažavanje kulturnih razlika unutar tima i pridonio da te razlike pridonesu uspješnom načinu poslovanja. Završio je MBA iz poslovnog upravljanja na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu

Kao bivši atletičar, nositelj talijanskog juniorskog rekorda u skoku u dalj punih 18 godina sa skokom od 7,92 m, Giuseppe je posvjedočio važnosti timskog rada, predanosti i discipline. Godine 1996. sportska ga je karijera dovela u SAD, San Diego, gdje je radio za najveći svjetski lanac zdravstva i fitnesa, brzo se penjući u korporacijskoj strukturi na vodeće pozicije. Godine 2009. većinski dioničar dodijelio mu je vođenje inovativnog projekta u Europi. Nakon njegova završetka, odlučio je s obitelji ostati u Italiji.

Prije nego što se pridružio Cromarisu i Adris grupi, Giuseppe Virzi je više od pet godina radio u Atlantic grupi, nadgledajući uglavnom kategoriju Sport Nutrition i njenu distribuciju na glavnim tržištima (Italija, Velika Britanija, Španjolska, Njemačka, Francuska).

U 2020. rast prihoda i dobiti

Cromaris je u 2020. ostvario neto dobit od 9,2 milijuna kuna, što je rast za oko tri milijuna kuna prema godini ranije. Prihodi od prodaje iznosili su 512 milijuna kuna i rasli su osam posto. Količinska prodaja je dosegnula 10.376 tona, što je devet posto više u odnosu na 2019. godinu.

Na izvoznim tržištima lani je ostvaren količinski rast od 17 posto. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 84 posto prodanih količina i 86 posto prihoda od prodaje.

>>Cromaris na tržište izbacio gofa iz uzgoja, a uskoro slijedi zubatac