U splitskom škveru porinut drugi polarni kruzer za nizozemskog brodara

"Janssonius” kje drugi polarni kriuzer kojeg je Brodosplit izgradio za nizomemsku tvrtku Oceanwide Expeditions. Prvi je bio  “Hondiusa”, koji je naručitelju predan 2019. godine i već je odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu

19
polarni kruzer Brodosplit

U Brodosplitu je u četvrtak porinut putnički brod za polarna krstarenja vrijedan 50 milijuna eura. Brod je građen za nizozemskog brodara Oceanwide Expeditions i nosit će ime “Janssonius”. Dug je 108,6 metara, širok 17,6 metara, a maksimalna brzina mu je 15 čvorova.

Pogone ga dva glavna motora ukupne snage 4260 kilovata (kW). U 81 kabini moći će primiti 194 putnika, a o njima će brinuti 78 članova posade. OKo 70 posto vrijednosti broda je domaća komponenta, istaknuto je na svečanosti porinuća.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je kako je svaki takav brod uspjeh brodogradilišta, ali i uspjeh zemlje iz koje dolazi.

“Zadovoljni smo i još jednom smo se uvjerili da hrvatska brodogradnja, ako je orijentirana na tržišne uvjete, ako funkcionira na pravi način, a očito je ovdje o tome riječ, može biti konkurentna i na svjetskoj razini”, rekao je Ćorić.

Podsjetio je da je Vlada poduprla izgradnju ovog broda državnim jamstvima te najavio da će i ubuduće pratiti gradnju novih brodova i tako “pružati ruku” brodogradilištima koja mogu i znaju se boriti s međunarodnom konkurencijom.

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe u čijem je vlasništvu Brodosplit, zahvalio je Vladi i Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) koje državnim jamstvima i financiranjem pomažu brodogradnji.

“Država za državna jamstva naplaćuje neke novce, HBOR i ostale banke naplaćuju svoja financiranja, a na kraju svi skupa dobro zarade kada brod izađe van”, rekao je Debeljak te dodao kaku su .država i HBOR  ovim projektom prihodovali oko sto milijuna kuna.

“Od početka privatizacije 2010. do danas za neto plaće i naknade radnicima isplatili smo 2,44 milijardi kuna poreza i doprinosa, oko 1,8 milijardi kuna koncesija, prireza i carina, 362 milijuna kuna davanja državnim javnim poduzećima, a domaćim dobavljačima i kooperantima 2,7 milijardi kuna. Brodosplit je u tom razdoblju doprinio našem BDP-u s gotovo 10 milijardi kuna”, rekao je Debeljak.

“Janssonius” kje drugi polarni kriuzer kojeg je Brodosplit izgradio za nizomemsku tvrtku Oceanwide Expeditions. Prvi je bio  “Hondiusa”, koji je naručitelju predan 2019. godine i već je odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu.

Debeljak je rekao da je kniga narudžbi splitskogb škvera puna te da će uskoro porinuti i treći polarni kruzer kojeg grade za Amerikance.