Dražen Oreščanin kandidirao se za predsjednika HGK

Program Dražena Oreščanina za vraćanje povjerenja poduzetnika u HGK temelji se na tri strateške točke: depolitizacija i vraćanje ugleda HGK, dobrovoljno članstvo te podizanje kvalitete usluga i privlačenje novih dobrovoljnih članova

418
Dražen Oreščanin
Dražen Oreščanin privatno je strastveni biciklist i rocker

Izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin kandidirao se za predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK), priopćila je u ponedjeljak Udruga Glas poduzetnika.

“Državni vrh je vrlo često upućivao udruzi Glas poduzetnika neosnovane i neprimjerene optužbe da Udruga želi uništavati hrvatske institucije poput HGK-a i HOK-a. Ova kandidatura jednog od vodećih ljudi Udruge ne samo da demantira izjave državnog vrha, nego dokazuje upravo suprotno, da UGP želi u HGK-u popraviti i promijeniti na bolje sve ono što je politika uništila i pokvarila u mandatima prethodnog i sadašnjeg predsjednika, koji su bili i jesu prvenstveno odabir političkih elita.

Hrvatska gospodarska komora mora biti vođena od strane poduzetnika i mora raditi u interesu poduzetnika. Danas velika većina prisilnih članova HGK-a nema nimalo povjerenja u ovu instituciju i ne žele biti njeni članovi. Oreščanin za svoju kandidaturu ima potpunu podršku predsjednika UGP-a Hrvoja Bujasa i Upravnog odbora UGP-a koji smatraju da su moderne i neovisne komorske organizacije, koje su na usluzi svojim članovima, jedan od temeljnih ciljeva za koje se Udruga zalaže”, navodi se u pripćenju.

“Napokon poduzetnici imaju kandidata za predsjednika HGK-a. Da oni biraju, siguran sam da bi Dražen to i bio, jer svojim znanjem i iskustvom te dosadašnjim radom to i zaslužuje. Burilovića je postavila politika, vrijeme je da ode, a da HGK postane neovisna asocijacija na bazi dobrovoljnog članstva”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Nakon značajne uloge koju je imao u osnivanju danas vodeće i najmasovnije udruge poduzetnika s gotovo 18.000 dobrovoljnih članova, Dražen Oreščanin odlučio je svoje iskustvo i znanje staviti na raspolaganje HGK-u, instituciji u velikoj i dugogodišnjoj krizi.

Program u tri točke

Program Dražena Oreščanina za vraćanje povjerenja poduzetnika u HGK temelji se na tri strateške točke.

Prva točka je depolitizacija i vraćanje ugleda HGK. Funkcioniranje HGK mora biti depolitizirano i vodstvo HGK treba biti neovisno o politici i političkim strankama. HGK više ne smije biti odlagalište isluženih političkih kadrova i mjesto za zapošljavanje stranačke mladeži.

Druga točka je dobrovoljno članstvo. Na taj način će se HGK riješiti svih onih koji ne žele biti članovi i moći će se fokusirati na one koji zaista žele biti članovi i efikasno i kvalitetno ih podržavati, umjesto da troši resurse (koje netko mora platiti) na veliki broj malih članova koji ne plaćaju članarinu prema postojećem prijedlogu zakona. HGK treba u budućnosti funkcionirati na tržišnom principu.

Treća točka je podizanje kvalitete usluga i privlačenje novih dobrovoljnih članova. HGK mora pružati vrhunske usluge svojim članovima, te na taj način privlačiti nove članove, bilo da se radi o postojećim ili o novoosnovanim poduzećima. Potrebno je postojeće usluge redefinirati, te osmisliti i realizirati nove usluge koje će članstvu donijeti dodatnu vrijednost.

Biografija

Dražen Oreščanin je jedan od suosnivača te dugogodišnji predsjednik uprave Poslovne inteligencije d.o.o., tvrtke koja ima podružnice u sedam država i koja u Hrvatskoj zapošljava 140, a ukupno 170 ljudi. Poslovna inteligencija je dobitnik plakete Zlatna kuna Komore Zagreb za 2018. Ima dugogodišnje iskustvo vođenja poduzetničkih udruga – od 2013. do 2016. bio je član Upravnog odbora i predsjednik Hrvatske udruge neovisnih izvoznika softvera (CISEx), a od travnja 2020. je izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Rođen je u Zagrebu 1968. godine. Završio je MIOC, današnju XV. gimnaziju, a diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu 1992. Hrvatski je branitelj i nositelj medalje Oluja.

Poslovnu karijeru je započeo u Zagrebačkoj banci gdje je od 1992. do 1998. godine sudjelovao u razvoju aplikacija za ocjenu kreditnog rizika i upravljanja rizikom te na razvoju sustava za izvještavanje. Nakon toga odlazi u Grupaciju Kaptol banke gdje je bio potpredsjednik za informacijsku tehnologiju. Od 2000. kao zamjenik direktora IT-ja odgovoran je za operativno upravljanje segmentima informacijskog sustava Agrokora.

U Poslovnoj inteligenciji je od osnivanja 2001. na poziciji direktora Strategije i razvoja te  na poziciji Predsjednika Uprave od 2010. Odgovoran je za razvoj novih tržišta, ostvarivanje i razvoj odnosa sa strateškim partnerima te razvoj novih proizvoda i usluga. Sudjeluje na najsloženijim projektima u ulozi enterprise arhitekta kod klijenata kao što su Hrvatski telekom, Vipnet, Podravka, Crnogorski telekom, Telenor, Telekom Slovenije, Tisak i drugi.

Godine 2011. završio je poslijediplomski studij primijenjenog računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva čime je stekao titulu Magistra znanosti. Trenutačno pohađa doktorski studij. Predavač je na Visokom učilištu Algebra i Veleučilištu VERN’ u Zagrebu.

Vratiti HGK izvornim vlasnicima – hrvatskim poduzetnicima

“Jedini ispravan put izgradnje građanskog društva je put izgradnje neovisnih institucija. U Hrvatskoj su sve građanske institucije, pa tako i HGK, oduvijek ovisne o politici i političkim imenovanjima. Ako budem odabran na mjesto Predsjednika HGK, to će biti presedan i pravi početak promjena i reformi. Vjerujem da će vladajuća politika ovoga puta pokazati zrelost i da se neće uplitati u proces odabira Predsjednika HGK na način da će forsirati stranačkog kandidata. Želio bih imati protukandidata koji je sa svojim znanjem, iskustvom i stavom zaista pravi konkurent, a ne marioneta političkih igrača, pa neka predsjednik HGK postane najbolji, a ne najpodobniji kandidat. HGK moramo vratiti njenim izvornim vlasnicima, a to su hrvatski poduzetnici”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika i kandidat za predsjednika HGK.