Tko su novi čelnici Hrvatske narodne banke

Odlukom Hrvatskog sabora za zamjenicu guvernera izabrana je Sandra Švaljek, a novi viceguverneri su Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar

u 10:43 Zadnja izmjena: 18.07.2018 u 15:53
309
guverner Hrvatske narodne banke
Boris Vujčić;, guverner Hrvatske narodne banke na Konferenciji "Gospodarski rast u EU - dobrobiti za Hrvatsku

Hrvatski sabor izabrao je u petak novo vodstvo Hrvatske narodne banke. Za guvernera je ponovo izabran Boris Vujčić, njegova zamjenica bit će Sandra Švaljek, a novi viceguverneri su Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar.

Za Vujčićevo imenovanje glasovala je većina saborskih zastupnika, njih 78, 19 ih je bilo suzdržano, a šest protiv.

Imenovanje Sandre Švaljek i troje viceguvernera podržalo je također 78 zastupnika, a protiv ih je bilo 38.

Sandra Švaljek na mjestu zamjenika guvernera zamijenit će Relju Martića, dok 17. srpnja istječe amndat vice guvernerima Damiru Odaku, Vedranu Šošiću i Tomislavu Presečanu.

Viceguvernerima Michaelu Faulendu i Bojanu Frasu mandat istječe 5. srpnja 2019., a Nevenu Barbaroši 25. listopada 2019. godine.

Boris Vujčić

Prof. dr. sc. Boris Vujčić rođen je 2.lipnja 1964. u Zagrebu. Diplomirao je 1988. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1996. godine. Od 1989. do 1997. bio je asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kada je stekao znanstveno zvanje docenta.

Kao dobitnik Fulbrightove stipendije 1994./1995. godine pohađao je doktorski studij na Odsjeku za ekonomiju Michigan State University u SAD-u. Od prosinca 1996. do imenovanja za zamjenika guvernera HNB-a radi kao direktor Direkcije za istraživanja HNB-a.

Zamjenikom guvernera HNB-a imenovan je prvi put 15. srpnja 2000. godine, a 13. srpnja 2006. povjeren mu je još jedan šestogodišnji mandat. Od 2005. bio je i zamjenik glavnog pregovarača u pregovorima RH s EU-om.

Odlukom Hrvatskog sabora dužnost guvernera HNB-a preuzeo je 8. srpnja 2012. godine, a novi mandat Sabor mu je potvrdio u petak, 13. srpnja.

Boris Vujčić je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 2003. godine, a od 2004. predaje kao vanjski suradnik – izvanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Njegova su područja specijalizacije i izvođenja nastave monetarna analiza, ekonomija rada i međunarodne financije. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova.

Sandra Švaljek

Dr. sc. Sandra Švaljek rođena je 1970. godine u Krapini. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 2005. do 2013. godine obnašala je dužnost ravnateljice Ekonomskog instituta. Od 2000. do 2013. godine bila je članica Savjeta Hrvatske narodne banke, a svojevremeno je bila i savjetnica za gospodarstvo premijerke Jadranke Kosor.

Na lokalnim izborima 2013. se na poziv Milana Bandića uključuje u kampanju za gradonačelnika te postaje zamjenica gradonačelnika zadužena za područje gospodarstva. Nakon što je sud Bandiću zabranio obavljanje gradonačelničke dužnosti zbog afere Agram, Švaljek je četiri mjeseca obnašala funkciju gradonačelnice hrvatske metropole, no ubrzo se razilazi s Milanom Bandićem i na izborima 2017. bila mu je protukandidat na izborima za gradonačelnika Zagreba. Zastupnik je u Zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Slavko Tešija

Mr. sc. Slavko Tešija profesionalnu karijeru započeo je 1981. godine u Privrednoj banci Zagreb. U Hrvatsku narodnu banku prelazi 1983. na mjesto inspektora u odjelu za devizno poslovanje i monetarnu inspekciju, a 1994. godine postaje direktor tog odjela.

Godine 1995. prelazi imenovan je direktorom Agencije za sanaciju banaka, a 1996. vraća se u HNB gdje radi do danas i to isprva kao direktor odjela za devizno poslovanje i monetarnu inspekciju, dvije godine kasnije postaje direktor odjela za međunarodno bankarstvo, a 2014. glavni savjetnik u odjelu za pružanje podrške uslugama.

Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Stekao je kvalifikaciju Stalni sudski vještak za financije, bankarstvo, devizno poslovanje i vanjsku trgovinu na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

U veljači 2017. izabran je za člana Nadzornog odbora Podravke.

Martina Drvar

Mr. sc. Marina Drvar vraća se u HNB nakon neštoviše od tri i pol godine koje je provela u Europskoj središnjoj banci kao savjetnica i voditeljica Odjela za koordinaciju zajedničkih supervizorskih timova.

U HNB-u je radila od 1997. do 2014. godine. Od srpnaj 2013. do odlaska u Europsku središnju banku bila je direktorica Odjela za izvještavanje i analizu.

Diplomirala je i magistirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Roman Šubić

Dr. sc. Roman Šubić je docent na Odjelu za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Diplomirao je 2003. na Ekonomskom faultetu Sveučiišta u Zagrebu, a od 2004. do 2017. radio je kao savjetnik u HNB-u.

Od 2016. zaposlen je kao znanstveni suradnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Doktorirao je 2012. na temu “Financijski pokazatelji kao podloga u odlučivanju kod bankovnih
spajanja i preuzimanja” na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josip Juraj Strossmeyer u Osijeku.