Hrvoje Stojić novi glavni ekonomist HUP-a

FocusEconomics nedavno je Hrvoja Stojića rangirao kao drugog najuspješnijeg prognozera valutnog para EUR/USD, te najboljeg prognozera bilance plaćanja euro područja u 2021.godine

172
Hrvoje Stojić
Hrvoje Stojić

Hrvoje Stojić, jedan od najuglednijih hrvatskih makroekonomista i financijskih stručnjaka s više od 20 godina iskustva u makroekonomskim analizama, istraživanju financijskih tržišta, sektorskim analizama te korporativnim financijama, novi je glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

Na poziciji glavnog ekonomista HUP-a Stojić će naslijediti Ivu Tomić koja je u listopadu prešla u Svjetsku banku.

FocusEconomics nedavno je Hrvoja Stojića rangirao kao drugog najuspješnijeg prognozera valutnog para EUR/USD, te najboljeg prognozera bilance plaćanja euro područja u 2021.godine. Organizacija Focus Economics više ga je puta nagradila za preciznost makroekonomskih prognoza za Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju razdoblju od 2014. do 2018.godine.

Hrvoje Stojić rođen je 1976. u Zagrebu. Diplomirao je 2000. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu uz daljnje usavršavanje na Akademiji za politički razvoj Vijeća Europe (2008) te Institutu za financije u Amsterdamu (2009).

Tijekom svoje karijere obnašao je dužnost makroekonomskog stratega u mirovinskom fondu PBZ Croatia osiguranje (2019. – 2022.) te glavnog ekonomista Addiko Grupe (2001. – 2019.). U svom mandatu u Addiko Grupi, pokrenuo je jedan od najkvalitetnijih istraživačkih timova u privatnom sektoru u Hrvatskoj, odnosno Jugoistočnoj Europi.

Obnašao je dužnost predsjednika Kluba glavnih ekonomista pri Hrvatskoj udruzi banaka, delegata na Chief Economist grupi Europske bankarske federacije (2017.-2018.), te glavnog urednika Bijele Knjige Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (2016.-2017.).

„Hrvoje Stojić je jako pojačanje tima Hrvatske udruge poslodavaca. Zajednički ćemo se svaki dan boriti za bolje sutra naših poduzetnika,“ istaknula je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

Tijekom studija Stojić se angažirao u poslovnom novinarstvu kao glavni urednik studentsko-poslovnog lista Manager na Ekonomskom fakultetu (1996. do 1998.). Dvije godine (1999. do 2001.) potom surađuje s financijsko-poslovnim mjesečnikom Banka te objavljuje niz članaka na području mikro- i makroekonomije. Tijekom 2000. angažiran je kao urednik makroekonomskih istraživanja za Hrvatsku i ostale zemlje bivše Jugoslavije za Finpro, Finska agencija za vanjsku trgovinu. Vrijedno iskustvo stjecao je i u odjelu Trade Finance najveće skandinavske financijske grupe Nordea.