Irena Weber mijenja Damira Zorića na mjestu glavnog direktora HUP-a

U travnju 2017. godine na poziv Ante Ramljaka ulazi u koncern Agrokor te s timom počinje raditi na rekonstruiranju kompanije. Nakon odlaska imenovanja Fabrisa Peruška novim izvanrednim povjerenikom za  Agrokor, Irena Weber postaje njegova glavna zamjenica

76
Irena Weber
Irena Weber [Izvor: HUP]

Damir Zorić nakon dvije godine, u dogovoru s vodstvom Hrvatske udruge poslodavaca, povlači se s mjesta glavnog direktora udruge. Naslijedit će ga Irena Weber, a dužnost će preuzeti 1. rujna.

Irena Weber menadžerica je s bogatim iskustvom u korporativnom i financijskom sektoru. Radila je na najvećim transakcijama spajanja, preuzimanja i restrukturiranja u Hrvatskoj i regiji. Bogato iskustvo rada s kompanijama iz gotovo svih poslovnih sektora dalo joj je kvalitetan uvid u izazove s kojima se suočavaju poduzetnici u hrvatskom gospodarstvu, navodi se u priopćenju HUP-a.

Irena Weber karijeru je počela u CAIB-u

Financijska i investicijska stručnjakinja Irena Weber rođena je u Splitu, 13. prosinca 1973. godine. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2000. stekla je zvanje diplomirane ekonomistice, smjer financije. Karijeru je započela u investicijskoj banci CAIB-u 2000. gdje je napredovala do pozicije pomoćnice direktora. U CAIB-u je radila na projektima privatizacije i rekonstruiranja, a između ostalog, savjetovala je i Vladu u procesu privatizacije i rekonstruiranja brodogradnje, te u procesu privatizacije Dubrovačke banke i Croatia Osiguranja. U tih sedam godina postala je i pomoćnica predsjednika Uprave CAIB-a koju je u to vrijeme vodio Ante Ramljak.

Nakon sedam godina odlazi iz CAIB-a i to malo nakon što ju banku napustio Ante Ramljak. Zaposlila se u brokerskoj kući To One na čelu koje je bio Josip Galinec, nekadašnji šef brokerskog odjela Zagrebačke banke. Na ovom radnom mjestu ostala je samo godinu dana. Prelazi 2008. u Hypo Alpe Adria banku gdje je postala direktorica korporativnih financija, da bi na kraju došla do Nadzornog odbora. Kada je Hypo Alpe Adria banka promijenila vlasnike i ime te postala Addiko banka, Irena Weber postaje direktorica za poslove s građanima.

Članica time koji je restrukturirao Agrokor

U rujnu 2016. odlazi u Upravu turske KentBanke, a u travnju 2017. godine na poziv Ante Ramljaka ulazi u koncern Agrokor te s timom počinje raditi na rekonstruiranju kompanije.  Bila je zadužena za imovinski portfelj Agrokora i ostalih tvrtki koje nisu glavni posao koncerna Agrokor. U to isto vrijeme bila je i direktorica KHA četiri, turističke kompanije među čijim su osnivačima uz Agrokora fond Nexus te Karisma Resorts International.

Nakon odlaska Ante Ramljaka Trgovački sud imenovao je Fabrisa Peruška novim izvanrednim povjerenikom za  Agrokor, a Irena Weber postaje njegova glavna zamjenica i uz Peruška najodgovornija osoba u procesu sklapanja nagodbi s Agrokorovim vjerovnicima.

Završila je brojne stručne edukacije, a položila je i ispite za brokera i investicijskog savjetnika. Tečno govori engleski i francuski jezik.

“Hrvatsko gospodarstvo je pod pritiskom energetske krize i povijesno visoke inflacije. Teret energetske krize u prvoj polovini tekuće godine u najvećoj je mjeri pao na poduzetnike, čiji su troškovi za plin i električnu energiju narasli i do pet puta. Ključni izazov stoga je, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, što hitnije osmisliti model kojim će se smanjiti pritisak na poduzetnike i osigurati stabilna poslovna budućnost za velike proizvodne sustave ali i male i srednje poduzetnike”, navodi HUP u priopćenju.

“Pred nama je vrlo izazovna jesen. Fokus Hrvatske udruge poslodavaca bit će u vrlo kratkom roku iznaći dogovor o cijenama plina i električne energije za poduzetnike. U ovom trenutku tvrtke plaćaju i do pet puta veće račune za energente nego u istom periodu prošle godine, što nijedan poduzetnik ne može izdržati bez teških posljedica. Poslovni sektor više nije u mogućnosti samostalno iznijeti poskupljenje energenata i predstojeću energetsku i digitalnu tranziciju, koja im je nužna za opstanak. Poduzetnici su ti koji osiguravaju plaće svim zaposlenicima i mirovine građanima, investicije, razvoj i rast standarda. Ovo je trenutak kada im moramo pomoći da prevladaju ovu rastuću krizu”, poručila je pak nova glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Zahvala Damiru Zoriću

Damir Zorić preuzeo je poziciju glavnog direktora HUP-a u kolovozu 2020., nakon što se s nje povukao Davor Majetić. Majetić je nakon deset godina morao otići zbog afere u čijem je fokusu bio Bernard Jakelić, zamjenik ravnatelja HUP-a, koji je optužen za seksualno uznemiravanje zapsolenica. Majetić i tadašnja predsjednica HUP-a Gordana Deranje prozvani su pak zbog zataškavanja i morali su otići.

Zorić je bio dugogodišnji član Izvršnog odbora HUP-a. Obnašao je različite državne dužnosti te niz godina proveo na vodećim pozicijama osiguravajućih društava. Vodio je kao glavni direktor HUP tijekom razdoblja obilježenog pandemijom koronavirusa i lockdowna.

“Tijekom tog razdoblja zastupao interese hrvatskog gospodarstva, poduzetništva i potvrdio status HUP-a kao kvalitetnog socijalnog partnera. U mandatu gospodina Damira Zorića započeti su pregovori o novom Zakonu o radu te je izrađen prijedlog cjelovite porezne reforme kojeg je Udruga uputila Vladi”, navodi HUP u priopćenju.

Damiru Zoriću na predanom radu i zagovaranju kvalitetnije poduzetničke klime u Hrvatskoj u ime HUP-a zahvalio je predsjednik Udruge Mihael Furjan: “Damir je preuzeo vođenje HUP-a u izazovnim vremenima za poduzetnike i gospodarstvo u Hrvatskoj, uspješno je konsolidirao organizaciju i ostvario postavljene ciljeve te doprinio prepoznavanju važnosti poslodavaca. Zahvaljujemo se Damiru na dosadašnjem doprinosu, a Ireni želimo puno uspjeha u radu”.