Ivana Jakir Bajo od 1. srpnja nova je viceguvernerka HNB-a

Ivana Jakir Bajo zamijenit će Nevena Barbarošu kojem je mandat istekao u listopadu prošle godine, a bio je zadužen za platni promet.

345
Ivana Jakir Bajo

Ivana Jakir Bajo, pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka, na zadnjoj sjednici 9. saziva Hrvatskog sabora imenovana je viceguvernerkom Hrvatske narodne banke. Dužnost će preuzeti 1. srpnja, a zamijenit će Nevena Barbarošu kojem je mandat istekao u listopadu prošle godine, a bio je zadužen za platni promet.

Mr. sc. Ivana Jakir Bajo diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se usavršavala u SAD-u (Harvard University, John F. Kennedy School of Government), Nizozemskoj i Sloveniji. U Ministarstvu financija RH radi od 1998. godine.

Autorica i koautorica je velikog broja stručnih i znanstvenih radova o sustavu proračuna, fiskalnoj odgovornosti, mjerenju uspješnosti i proračunskom računovodstvu objavljenih u zemlji i inozemstvu. Koautorica je knjiga i priručnika: “Fiskalna odgovornost: popunjavanje upitnika, sastavljanje planova i izvješća”, “Fiskalna odgovornost i financijsko upravljanje: priručnik za čelnike na svim razinama”, “Primjena računskog plana proračuna i poreznih propisa”, “Vodič kroz računovodstvo za neprofitne organizacije”, “Proračunsko planiranje i računovodstvo”, “Odgovornost i mjerilo uspjeha: Mjerenje uspješnosti u jugoistočnoj Europi” (“Accountability and Gauging Success: Performance Measurement in South Eastern Europi”), te “Proračunsko računovodstvo”.

Uže područje znanstvenog zanimanja joj je proračunsko planiranje, upravljanje javnim rashodima, proračunsko računovodstvo i riznično poslovanje.

U srpnju prošle godine za viceguvrnere HNB-a sa šestogodišnjim mandatom imenovani su – obojica po drugi put – dr. sc. Michael Fauland i Bojan Fras. Godinu dana ranije, u srpnju 2018. za viceguvernere su imenovani Martina Drvar, Slavko Tešija i dr. sc. Roman Šubić.