Banke omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza turističkim tvrtkama

Ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate se mogu podmirivati tijekom trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili prilagođeni dimamici priljeva

71

Hrvatska udruga banaka održala je sastanak s predstavnicima udruga iz turističkog sektora na kojem su banke predstavile mjere za pomoć turističkom sektoru. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatske udruge turizma (HUT), Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH), Kamping udruženja Hrvatske (KUH) te Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

“Banke su za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci, u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećem regulatornom okviru Hrvatske narodne banke. Ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate se mogu podmirivati tijekom trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili u skladu s mogućnostima i dinamikom priljeva”, navodi se u priopćenju HUB-a.

Direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, istaknuo je važnost pojedinačnog pristupa banaka te komunikacije s klijentima.

“Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske te provoditi gospodarske mjere u skladu s najboljim praksama u Europi. Održali smo sastanak s predstavnicima turističkog sektora kako bismo bili u mogućnosti saslušati sve prijedloge te predstaviti programe koje banke specifično provode za sektore i građane koji su najviše pogođeni epidemijom”, rekao je Adrović.

Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela rekao je pak kako je “za sve male i obiteljske hotelijere ohrabrujuća vijest da su banke odlučile omogućiti reprogram dugoročnih kredita s moratorijem otplate glavnice do 30. lipnja 2021. svim turističkim tvrtkama”

Ozbiljniji povratak turista tek u ljeto 2021. godine

“Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojima bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. godini i sve do ljeta 2021. godine, kada očekujemo ozbiljniji povratak turista. Stoga je ovakva odluka banaka od presudne važnosti za opstanak malih hotela koji su osim sredstava banaka uložili i velika osobna odnosno obiteljska sredstva i imovinu. Uz ovu odluku o reprogramima dugoročnih kredita kao i postojeće i očekivane mjere Vlade daje nam novu energiju za otvaranje obiteljskih hotela i kvalitetan prihvat i najmanjeg broja gostiju koji su spremni doći u Hrvatsku”, poručio je Klarić.

HUB u priopćenju također ističe kako će stabilan bankarski sustav u Hrvatskoj imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku.

“Stoga banke već sada u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama (HBOR, HAMAG, EIF) osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika. U narednom razdoblju banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, kako bi poslovni subjekti imali dovoljnu likvidnosti i mogućnost povoljnog financiranja”, poručuje HUB.