Martina Dalić potvrđena kao predsjednica Uprave Podravke

Martina Dalić na čelo Podravke navodno dolazi kao izbor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, odnosno Države, iako su mirovinski fondovi, koji kontroliraju 52,7 posto dionica, predlagali sadašnjeg člana Uporave Davora Doku

72
Martina Dalić
Martina Dalić [snimila: Mara Bratoš]

Nadzorni odbor Podravke na sjednici u srijedu, 3. veljače potvrdio je neslužbene najave i imenovao je Martinu Dalić za predsjednicu Uprave Podravke. Dalić će na toj poziciji naslijediti preminulog Marina Pucara.

Martina Dalić je bivša ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor (2010. – 2011.) i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva te obrta u Vladi Andreja Plenkovića (2016- – 2018.). Iz Plenkovićeve Vlade otišla je zbog afere Hotmail kada je putem privatnog maila komunicirala sa stručnjacima koji su pisali Zakon o Agrokoru, a kasnije su ostvarili milijunske konzultantske ugovore.

Dalić na čelo Podravke navodno dolazi kao izbor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, odnosno Države, iako su mirovinski fondovi, koji kontroliraju 52,7 posto dionica, predlagali “svog čovjeka”, Davora Doku, koji je već član Uprave Podravke. Država kontrolira 25,5 dionica Podravke.

Nova predsjednica Uprave imenovana je na godinu dana. Toliko, naime, još traje mandat sadašnjim članovima uprave Podravke. U veljači iduće godine  trebala bi uslijediti potvrda punog petogodišnjeg mandata.

Pomoćnica Borislava Škegre i glavna ekonomistica PBZ-a

Martina Dalić diplomirala je 1990. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala 1994. godine. Doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Splitu 2012. godine. Nakon završetka fakulteta, 1991. godine zaposlila se na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na katedri za organizaciju i menadžment kao asistentica.

Na fakultetu je radila do 1995. godine, kada je postala načelnica u Ministarstvu financija. Dvije godine kasnije izabrana je za pomoćnicu tadašnjeg ministra Borislava Škegre te je bila zadužena za makroekonomske prognoze i analiziranja.

Nakon smjene vlasti na izborima 2000. odlazi u PBZ gdje je bila glavna ekonomistica do siječnja 2004. godine.

Od 2003. do 2005. godine predavala je Javne financije na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Od 2011. godine uz Javne financije počela je predavati i osnove ekonomije.

Radila je kao članica nadzornih odbora u nekoliko hrvatskih tvrtki. Između ostaloga, bila je predsjednica NO HBOR-a, a od 2004. do 2005. bila je zamjenice guvernera u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj, a 2011. i guvernerka u istoj banci.

Članica pregovaračkog tima s EU

U Ministarstvo financija vraća se nakon izbora 2004. kao državna tajnica. Od ožujka 2005. godine pa sve do svibnja 2012. godine bila je članica Pregovaračkog tima u pregovorima za pristupanje Hrvatske u Europsku uniju. Od 2005. do 2008. bila je zamjenica glavnog pregovarača i vodila je pregovore vezane za financije, oporezivanje, proračun i carinsku uniju.

Od ožujka 2008. godine do prosinca 2010. bila je predsjednica Uprave Partner banke.

Krajem 2010. godine premijerka Jadranka Kosor rekonstruirala je Vladu i smijenila je tadašnjeg ministra financija Ivana Šukera. Na njegovo mjesto postavila je Martinu Dalić koja je na spomenutoj funkciji bila do kraja 2011. godine. Dalić je na parlamentarnim izborima 2011. bila nositeljica HDZ-ove liste u 7. izbornoj jedinici te je postala saborska zastupnica.

U rujnu 2014. izlazi iz HDZ-a uz obrazloženje da ta stranka ne može spasiti državu iz dugogodišnje krize. Tada je javno kritizirala HDZ navodeći da se bave samim sobom i nisu usredotočeni na rješavanje problema. U Saboru je ostala kao nezavisna zastupnica sve do srpnja 2015. godine kada podnosi ostavku.

U listopadu 2016. imenovana je za potpredsjednicu Vlade te ministricu gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva te obrta u Vladi Andreja Plenkovića.