Kako mikrokapsule mogu unaprijediti proizvodne procese

Primjer primjene je oblog za rane u kojem se mikročestice kemijski vežu na tkaninu, a sama mikročestica sadrži bioaktivne komponente koje će se aktivirati u određenim intervalima i tako štititi ranu od razvoja neželjenih bakterija

250
Makabi Agritech
Marko Vinceković

Tri hrvatska startupa iz različitih djelatnosti okupila su se na zajedničkom projektu – optimizaciji u proizvodnji formulacija mikročestica koje bi se mogle primjenjivati u različitim industrijama. Riječ je o biotehnološkom startupu Makabi Agritech, startupu In silico koji se bavi računalnom dinamikom fluida te Ascaliji, koja razvija zelena industrijska rješenja.

“Na temelju određenih parametara pomoću softvera koji smo razvili mogu se kreirati mikročestice s optimalnim svojstvima za određeni industrijski proces. Istovremeno se optimizira i količina potrebnih kemikalija koje se koriste za proizvodnju mikročestica”, tumači Marko Vinceković iz Makabi Agritecha, s kojim so razgovarali o projektu.

Mikročestice odnosno mikrokapsule se mogu primijeniti za različite svrhe: u poljoprivredi, u proizvodnji hrane, u kozmetici, u medicini… To ovisi o vrsti bioaktivnih komponenata upakiranih u mikrokapsulu.

Mikročestice reagiraju u kontaktu s vlagom

Marin Bek, Ascalia

Da bi mikrokapsule djelovale, mora doći do kontakta s određenom količinom vlage, odnosno tekućine. Kada formulacija dođe u kontakt s vodom, dolazi do otapanja mikročestica i otpuštanja bioaktivnih komponenata procesom difuzije. Tako se provodi proces doziranja u točno određenom intervalu i na točno određenom mjestu, tumači Marko.

“U poljoprivredi se te mikročestice mogu upotrijebiti na otvorenom polju, u hidroponskom uzgoju, a mogu se primijeniti i folijarno. Sve ovisi o veličini tih mikročestica odnosno sastavu formulacija i o tome na koju ćemo kulturu primijeniti te mikročestice.

Što se tiče primjene u drugim industrijama, radimo na projektu u kojem će se formulacije sitnih mikročestica vezati na vlakna tkanine. Tako ćemo dobiti oblog za kronične rane. Princip je isti, samo u ovom slučaju mikročesticu kemijski vežemo na tkaninu, a u samu mikročesticu ćemo staviti bioaktivne komponente koje će se aktivirati u određenim intervalima i tako štititi ranu od razvoja neželjenih bakterija.”

To je sinergija različitih sektora, od poljoprivrede, odnosno biotehnologije do dijela koji je vezan uz modeliranje i razvoj aplikacija. Svaki od tih parametara, a to su gustoća, viskoznost, koncentracija temperatura, ali i veličina same dizne kroz koju će se raspršavati mikročestice, važan je da bi se postigla odgovarajuća kvaliteta tih mikročestica koje mi možemo napraviti, dodaje.

Kada formulacija dođe u kontakt s vodom, mikročestice se otapaju i otpuštaju bioaktivne komponente. Tako se provodi proces doziranja u točno određenom intervalu i na točno određenom mjestu

“Program će se napuniti informacijama o polimerima koje koristimo u proizvodnji, Nakon što ‘nahranimo’ softver potrebnim podacima, on će izbaciti van podatke o optimalnom protoku, koncentraciji, gustoći, viskoznosti, veličini dizne kako bi formulacija pokazala optimalna svojstva.”

Pojednostavljeno, Ascalia razvija program, In silico tehnologiju kojom će se mikrokapsule aplicirati u proizvodnom procesu, a Makabi Agritech je zadužen za sastav formulacija u skladu s primjenom u određenom segmentu.

Sinergija različitih sektora

In silico

Marko je dečke iz In silica i Ascalije upoznao tijekom akceleratorskih programa u ZICER-u i EIT Climata. “Zaključili smo kako bismo mogli napraviti zajednički projekt. S obzirom na to da oni imaju puno više iskustva u razvoju aplikacija, prvi inputi su došli s njihove strane. Prošle godine krenuli smo u razvoj projekta. Sada smo pri kraju, sučelje programa je završeno i sada ga polako testiramo. Rezultati su vrlo dobri. Mislim da smo postigli jako dobru sinergiju između različitih sektora i da smo uloženom energijom ostvarili nešto dobro”, kaže Marko.

Za projekt su svi zajedno dobili oko 100.000 eura iz programa Horizont, a trajanje programa je godinu dana.

Uskoro će predstaviti projekt pred povjerenstvom koje je zaduženo za njega. “Očekujemo da ćemo u ožujku biti spremni za tržište. Tražimo moguće partnere koji bi mogli aplicirati naše formulacije. Potres i korona su malo usporili te pregovore, ali idemo na neka događanja i nadamo se dobrim vijestima”, najavio je Marko,

Jedan od tih nastupa je online prezentacija za indijsko tržište, a planira se promotivni spot za američko tržište. Cilj je prezentirati se industriji koja bi primijenila naše rješenje u proizvodnji”, zaključio je Marko Vinceković u ime In silica, Ascalije i Makabi Agritecha.