Šimpraga, Filipović i Piletić ulaze u Vladu, potvrdio je Plenković

Anja Šimpraga magistrica je agronomije. Marin Piletić profesor je hrvatskog jezika i povijesti. Davor Filipović, bivši kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, doktor je poslovne ekonomije i izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu

35

Anja Šimpraga iz SDS-a te Davor Filipović i Marin Piletić iz HDZ-a zamijenit će u Vladi Borisa Miloševića, Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića, potvrdio je neslužbene najave predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon koalicijskog sastanka. Šimpraga preuzima dužnost potpredsjednica za društvene djelatnosti i ljudska prava, Piletić ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a Filipović ministra gospodarstva i održivog razvoja. Sabor bi ih trebao potvrditi u petak. Ako pak Milošević i Aladrović dokažu svoju nevinost tijekom daljnjeg postupka, za nih će se ponovo naći mjesta u Banskim dvorima, najavio je Plenković.

“Vjerujem da će i Anja Šimpraga, koja je trenutno saborska zastupnica i zamijenila je Borisa Miloševića kada je on postao potpredsjednik Vlade, sada postati potpredjednica Vlada, da će Marin Piletić, saborski zastupnik i gradonačelnik Novske, raditi posao ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te da će Davor Filipović, koji je kao i Ćorić profesor na Ekonomskom fakultetu, biti jako dobar u ulozi ministra gospodarstva, energetike i zaštite okoliša”, rekao je Plenković. Dodao je da ne krije svoje zadovoljstvo suradnjom s članovima Vlade koji odlaze Borisom Miloševićem i Josipom Aladrovićem. “Ako oni slučajno budu u situaciji da im se ne dokaže krivnja, ja ću ih vratiti u Vladu. Naći ću mjesto za njih. Smislit ćemo nešto ne mora to biti ministarstvo. Oni su kvalitetni ljudi, odradili su sjajan posao i zato to i kažem.”

Tomislav Ćorić smjestit će se pak na poziciju viceguvernera Hrvatske narodne banke, bolje plaćenoj i manje izloženoj. “On je specijalist za monetarnu politiku i njegova je želja da nastavi rad u HNB-u. Što se tiče HDZ-a, mi ćemo tražiti podršku partnera da postane jedan od viceguvernera HNB-a”, poručio je Plenković.

Anja Šimpraga magistrica je agronomije. Marin Piletić profesor je hrvatskog jezika i povijesti. Davor Filipović, bivši kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, doktor je poslovne ekonomije i izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu. Član je Nadzornog odbora INA-e i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma. Dobio j 2013. državnu nagradu za znastvene novake u području društvenih znanosti za iznimno vrijedan doprinos ekonosmkoj znanosti.