Tamara Perko nova je direktorica Hrvatske udruge banaka

U nadolazećem razdoblju mandat novog vodstva HUB-a bit će usredotočen na održavanje stabilnosti financijskog sustava i osiguravanje dovoljne likvidnosti za gospodarstvo u cilju ublažavanja ekonomskog udara na cjelokupno društvo.

355
Tamara Perko

Tamara Perko nova je direktorica Hrvatske udruge banaka. Izvršni odbor HUB-a na redovnoj sjednici potvrdio je neslužbene najave da će dosadašnja predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak zamijeniti Zdenka Adrovića na čelu bankarska interesne udruge.

Perko će funkciju direktorice preuzeti početkom prosinca. Tako će kadrovski ojačati poziciju HUB-a u izazovnom razdoblju koje je obilježeno energetskom krizom i povijesno visokom inflacijom, ali i završnom fazom priprema za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, priopćili su iz HUB-a.

U nadolazećem razdoblju mandat novog vodstva bit će usredotočen na održavanje stabilnosti financijskog sustava i osiguravanje dovoljne likvidnosti za gospodarstvo u cilju ublažavanja ekonomskog udara na cjelokupno društvo. HUB će nastaviti predlagati rješenja zasnovana na ekspertnim analizama i najboljoj međunarodnoj praksi te još aktivnije promicati ulogu banaka u projektima sa širim društvenim koristima i financiranju održivog razvoja, odnosno zelene i digitalne tranzicije.

Tamara Perko nije se ni pokušala kandidirati za novi mandat na čelu HBOR-a. Nije stranačka osoba, a njezin dolazak u HBOR svojedobno se pripisivao ponajprije povjerenju i preporukama koje je za nju imao ministar financija Zdravko Marić, koji više nije u Vladi i politici. U poslovnim krugovima smatra se da je Perko procijenila da neće imati političku podršku za ponovni izbor.

Tamara Perko ima više od 20 godina iskustva u bankarstvu, od čega više od 15 godina na vodećim pozicijama, a sudjelovala je i upravljala nekim od najvećih i najsloženijih bankarskih transakcija u Hrvatskoj. Prije nego što se 2017. pridružila HBOR-u, Perko je radila na nekoliko rukovodećih pozicija u Zagrebačkoj banci d.d. – UniCredit. Kao predsjednica Uprave HBOR-a bila je zadužena, među ostalim, za nadzor kreditnog poslovanja i upravljanje sredstvima, uključujući i aktivnosti vezane uz EU fondove, međunarodne poslove i osiguranje izvoza te za izradu i provedbu prve Strategije poslovanja HBOR-a za razdoblje 2020. – 2024.

Na međunarodnoj razini bila je članica upravnog odbora Europske udruge dugoročnih investitora (ELTI), upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB) i upravnog odbora Međubankarskog udruženja NR Kine i zemalja srednje i istočne Europe kojim je u razdoblju od 2019. do 2020. godine predsjedavala. Diplomirala je i magistrirala ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te se dodatno usavršavala tijekom dugogodišnje karijere na međunarodnim sveučilištima.

Banke članice HUB-a zahvalile su Zdenku Adroviću na punoj predanosti radu i zagovaranju interesa svojih članica, gospodarstva i društva u cjelini tijekom obavljanja sedmogodišnjeg mandata.