Kina i SAD potpisale početni sporazum o trgovini

Kina će, tijekom slijedeće dvije godine, kupiti raznu američku robu i usluge u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

27
Kina
Potpredsjednik kineske Vlade, Liu He i predsjednik Donald Trump (Foto: @WhiteHouse)

Kina će tijekom slijedeće dvije godine kupiti raznu američku poljoprivrednu i drugu robu (autodijelovi, industrijska oprema) te usluge u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Sjedinjene Države će, zauzvrat, odustati od nekih carina (prije svega, na poljoprivredne proizvode, mobitele, igračke i računala proizvedena u Kini) koje su bile definirane u prethodnom trgovinskom sporazumu, javlja Reuters.

Novim sporazumom dovršeno je gotovo dvogodišnje razdoblje neizvjesnosti koje se snažno i negativno odrazilo na rast svjetskog gospodarstva – prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda trgovinski rat Kine i Amerike srezao je, tijekom prošle godine, rast svjetskog gospodarstva na najniže stope još od doba početka financijske krize 2008-2009. godine.

Porasli indeksi svjetskih burzi

Iako SAD-e i Kina ovim sporazumom nisu riješile baš sve probleme (kršenje intelektualnog vlasništva u Kini, primjerice), predsjednik Trump je dogovor proglasio pobjedom svoje administracije, indeksi svih svjetskih burzi vrijednosnica su porasli, a cijene nafte odmah su poskočile.

Sporazum se nije dotaknuo 25 postotnih carina na 250 milijardi dolara vrijednu kinesku industrijsku opremu i dijelove, koju Amerikanci dosta uvoze, niti je maknuo recipročne kineske carine na više od 100 milijardi dolara vrijednu robu proizvedenu u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Trump je izjavio da će maknuti preostale carine nakon što Kina i Sjedinjene Države postignu dogovor oko druge faze trgovinskog sporazuma. Pregovori oko toga, već su počeli.

Dodatne pojedinosti potražite ovdje.