Irski Kingspan najavio investiciju u Ukrajini vrijednu 200 mil. eura

Kompanija sa sjedištem u Irskoj najavila je da nemjerava početi s realizacijom projekta čim se uspostave sigurnosni uvjeti, a završetak se očekuje u roku od pet godina

28
Kingspan

Tvrtka Kingspan, specijalizirana za izolaciju i energetski učinkovita građevinska rješenja, najavila je da će u Ukrajini graditi tehnološki kampus vrijedan 200 milijuna eura. Kompanija je najavila da nemjerava početi s realizacijom projekta čim se uspostave sigurnosni uvjeti, a završetak se očekuje u roku od pet godina.

Sjedište KIngspana je u Irskoj, a kompanija u više od 70 zemalja ima 159 tvornica u kojima zapošljava više od 15 tisuća ljudi.

Kingspanov tim trenutno pregovara s ukrajinskom vladom kako bi pronaša prikladnu lokaciju za gradnju kampusa, koji će se vjerojatno nalaziti na zapadu zemlje.

Building Technology Campus razvijat će napredne izolacijske proizvode, kao i tehnologije grijanja koje će pomoći dekarbonizaciji izgrađenog okoliša.

Gene Murtagh, izvršni direktor Kingspan grupe, poručio je iz Kijeva kako je riječ o investiciji koja je suočena s trima krizama: klimatskom krizom, krizom energetske sigurnosti i krizom uzrokovanom ruskom agresijom na Ukrajinu.

“Building Technology Campus koji planiramo dat će pozitivan doprinos na sva tri fronta, podržavajući Ukrajinu u obnovi njena gospodarstva, zadovoljavajući potražnju diljem središnje i Istočne Europe za energetski učinkovitim zgradama i pomažući Europi da smanji uvoz nafte i plina.”

Očekuje se da će projekt otvoriti više od 600 radnih mjesta te da će pridonijeti obnovi zgrada oštećenih i uništenih tijekom sukoba koji je u tijeku.

“Naš cilj nije samo obnova razaranja uzrokovanih ruskom agresijom, već i stvaranje potpuno novog, modernog i inovativnog gospodarstva koje koristi vodeću ekspertizu urbanog razvoja i zelene tehnologije”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

“Iz tog razloga, na temelju vizije predsjednika Volodymyra Zelenskyoga, izradili smo Plan oporavka Ukrajine, a Kingspanov projekt ispunjava i duh i cilj našeg plana. Pozivamo međunarodnu poslovnu zajednicu da slijedi ovaj primjer i potpuno se povuku iz Rusije i presele svoje poslovanje u Ukrajinu. To će koristiti ugledu tvrtke i njenoj dugoročnoj strategiji”, dodao je Kuleba.