Vlada odbacila apel za povećanje kvote za zapošljavanje stranaca u turizmu

Kvote za zapošljavanje stranih radnika u turizmu su gotovo iskorištene pa su Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma zatražile povećanje kvota za 4600 dozvola. Vlada odgovara da ima dovoljno raspoložive domaće radne snage

u 12:54 Zadnja izmjena: 15.06.2019 u 12:54
76
kvoze za zapošljavanje

Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, restorana i kafića, poručuju iz Hrvatske udruge turizma i Hrvatske udruge poslodavaca. Hotelijeri i ugostitelji su gotovo iskoristili kvotu of 15.600 dozvola za strane radnike. Dvije udruge zatražile su od Vlade hitno povećanje kvote za zapošljavanje stranaca u turizmu. Ministarstvo rada odbilo je zahtjev.

“Naš prijedlog je da se kvota poveća za 4600 dozvola. Tako bismo ukupno došli do 20 tisuća raspoloživih dozvola, s vjerom i nadom tu kvotu nećemo u potpunosti iskoristiti. Bolje je da kvote za zapošljavanje povećamo odmah pa da ostanu neispunjene nego da za petnaest dana opet razgovaramo o kvotama”, rekao je predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

“Pokušavamo utvrditi koliko je radnika raspoloživo na zavodu za zapošljavanje. Iz tog bazena nezaposlenih uzet ćemo maksimalno što se još može uzeti. Analiza je napravljena, reagirat ćemo već u ponedjeljak ili utorak,”, rekao je pak ministar turizma Gari Cappelli.

>>Za zapošljavanje stranaca u 2019. odobrena kvota od 65.100 dozvola

Premijer Andrej Plenković rekao je da će Vlada razmotriti povećanje kvota tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika: “Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni razmotriti i proširiti kvote, koje su očito potrebne u pojedinim dijelovima, osobito na obali, bilo da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu ili graditeljstvu. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentirano”.

HUP: U turizmu nedostaje još oko 4000 radnika

O nedostatku radnika u turizmu i mogućnosti da se taj nedostatak popuni radnicima sa zavoda za zapošljavanje govorile su u HRT-ovoj Temi dana direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslova HUP-a Admira Ribičić i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Nekić.

>>Država popustila: Ukida se sustav kvota za zapošljavanje stranaca

>>Što biste trebali znati o zapošljavanju stranaca u turizmu i ugostiteljstvu

Prema HUP-ovim informacijama u ovom trenutku predano je oko tisuću zahtjeva za zapošljavanje stranaca, rekla je Ribičić. “To je tisuću ljudi koji čekaju da se odobre kvote. Po našoj procjeni nedostaje oko tri tisuće pomoćnih radnika. Uz ostala zanimanja –  kuhare, konobare… – to je oko četiri tisuće samo u turizmu.”

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otprilike jednak broj nezaposlenih osoba, oko četiri tisuće – raspoloživ je za rad u sezoni, rekla je zamjenica ravnatelja HZZ-a Marina Nekić. Od toga je više od 1600 raspoloživih radnika u jadranskim županijama.

Prema podacima Ministarstva rada na raspolaganju je još oko 2100 dozvola za rad u turizmu, a u postupku obrade je nešto više od tri tisuće zahtjeva za izdavanje radnih dozvola. To je nešto više od 900 zahtjeva više od raspoloživih kvota.

“Nama je osnovni cilj aktivirati i zaposliti domaću radnu snagu te uspješna turistička sezona. Ministarstvo rada, Vlada i ostale nadležne institucije svakodnevno prate potrebe poslodavaca i reagirat će na odgovarajući način. Cilj nam jw iscrpiti sve mogućnosti s domaćom radnom snagom, a onda će se u što kraćem roku odlučivati o dozvolama za uvoz radne snage iz trećih zemalja. U ovom trenutku je dovoljno raspoložive radne snage u domaćem kontingentu“, kazala je Nekić. Tvrdi da je riječ o intervjuiranim osobama koje su jasno iskazale interes da budu zaposlene.

Ministarstvo rada pozvalo je poslodavce da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja  pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Poslodavcima je jednostavnije zaposliti domaće radnike

Admira Ribičić smatra da poziv nema smisla jer poslodavci koji su pozvani da se jave HZZ-u nude trenutno više od 19 tisuća radnih mjesta. “Poduzetnici uvijek traže najjednostavnije rješenje i ne vidim niti jedan argument zašto bi im bilo jednostavnije tražiti ljude u inozemstvu.”

Iskazane potrebe poslodavaca za zapošljavanje preko HZZ-a smanjene su ove godine za 24 posto u usporedbi s prethodnom godinom, odgovara pak zamjenica ravnatelja HZZ-a. “Ove godine poslodavci su iskazali potrebu za zapošljavanjem osam tisuća radnika te 24 tisuće sezonaca. Poslodavcima je upućena 51 tisuća nezaposlenih osoba, a zaposlena je 21 tisuća.”

“Imputiranja da poduzetnici žele uvesti jeftinu radnu snagu su deplasirana”, smatra Ribičić. “S porastom kvota za dozvole stranim radnicima plaće u turizmu su porasle oko 15 posto. Imamo jako dobar socijalni dijalog u turizmu. Problem će nastati u ovoj sezoni ako se brzo ne donese odluka. Sezona tek to nije na vrhuncu, a mi tu sezonu nemamo s kim odraditi.”

Kvote za zapošljavanje stranaca u turizmu bit će tema sastanka poslodavaca i predstavnika Ministarstva rada zakazanog za srijedu.