Država popustila: Ukida se sustav kvota za zapošljavanje stranaca

HUP već godinama zagovara promjenu sustava kvota i prelazak na slovenski model koji omogućava zapošljavanje stranih radnika u neograničenom broju ako poslodavac ne može naći odgovarajućeg radnika preko državnog zavoda za zapošljavanje

632
zapošljavanje stranaca

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora potvrdili su da se razgovara o liberalizaciji sustava zapošljavanja stranaca u Hrvatskoj, odnosno o ukidanju sustava kvota koji svake godine dopušta zapošljavanje ograničenog broja stranih radnika u djelatnostima u kojima nedostaje određeni profil radne snage, piše Jutarnji list.

Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a, podsjeća da HUP već godinama zagovara promjenu sustava kvota i prelazak na slovenski model koji omogućava zapošljavanje stranih radnika u neograničenom broju ako poslodavac ne može naći odgovarajućeg radnika preko državnog zavoda za zapošljavanje.

>>Za zapošljavanje stranaca u 2019. odobrena kvota od 65.100 dozvola

“Sadašnji sustav je nefleksibilan, a poslodavcu je teško predvidjeti koliko će radnika trebati. Prošle godine smo usred sezone uspjeli izboriti da se odobri dodatni broj radnika u turizmu. Vlada nas je napokon odlučila poslušati i promijeniti Zakon o strancima tako da bude prikladniji potrebama poslodavaca. Poduzetnik preuzme posao i mora ga odraditi. Radnik mu treba odmah, a ne za pola godine“, rekla je Ribičić.

Nacrt zakona u lipnju

Savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u HGK Davorko Vidović očekuje da će novi sustav zapošljavanja zaživjeti vrlo skoro. Plan je, kaže, da zakon bude predstavljen u lipnju.

Vidović upozorava da hrvatski poslodavci sve teže dolaze do radnika iz Bosne i Hercegovine ili Srbije, a stanje na domaćem tržištu rada dodatno će se pogoršati nakon što 1. srpnja iduće godine Austrija ukine radne dozvole za hrvatske državljane. Predlaže da se hrvatske tvrtke okrenu radnicima iz azijskih zemalja: Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina…

>>Kvote za zapošljavanje stranaca: U turizmu raspoloživo još samo 3 tisuće mjesta

Za ovu godinu ukupna kvota dozvola za zapošljavanje stranaca iznosi 65.100 dozvola. Za novo zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj predviđeno je 50.100 dozvola, a za produženje već izdanih dozvola 15 tisuća. Za novo zapošljavanje stranaca u graditeljstvu je predviđeno 18.500 dozvola što je najveća kvota za pojedinu djelatnost. Slijedi turizam i ugostiteljstvo s kvotom od 10.400 dozvola.

Policijske statistike pokazuju da je lani od mogućih 29.769 dozvola za novo zapošljavanje stranaca iskorišteno 23.429 dozvola. U ovoj godini u prva četiri mjeseca iskorištene je nešto manje od 40 posto utvrđene kvote, odnosno zaposleno je 19.516 novih stranih radnika. Za graditeljstvo je izdano 10.336 dozvola, za ugostiteljstvo 6179, a za promet 811.

U prošloj godini iskorištenost kvota za graditeljstvo iznosila je 87,8 posto, u turizmu i ugostiteljstvu 84,1 posto, u prometu 85,2 posto, a u metalnoj industriji 65,4 posto.

>>Što biste trebali znati o zapošljavanju stranaca u turizmu i ugostiteljstvu