Lučka uprava Senj: Natječaj za novu trajektnu rampu u uvali Stinica

Investicija je ukupno vrijedna 18,92 milijuna kuna i u cijelosti se financira iz Kohezijskog fonda. Rok za realizaciju projekta je 30 mjeseci, a realizirat će se u suradnji s Ličko-senjskom županijom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture

76
[Foto ilustracija: Točka na i media]

Lučka uprava Senj kao nositelj projekta uskoro će raspisati natječaj za izgradnju nove trajektne rampe unutar lučkog područja u uvali Stinica. Ugovor o financiranju izgradnje nove trajektne rampe u Stinici potpisan je početkom rujna prošle godine. Projekt je pripremljen na temelju Investicijskog plana razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2020. godine, a investicija je ukupno vrijedna 18,92 milijuna kuna i u cijelosti se financira iz Kohezijskog fonda. Rok za realizaciju projekta je 30 mjeseci, a realizirat će se u suradnji s Ličko-senjskom županijom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Izgradnje nove rampe u luci Stinica pridonijet će smanjenju zakrčenosti luke i kvalitetnijoj  povezanosti Raba s kopnom, osobito u lošim vremenskim prilikama, piše Novi list. Planira se izgradnja novoga gata dužine 55 metara i rampe široke 12 metara, što je i najskuplji dio projekta. Izgradnjom nove rampe osigurat će se minimalni gaz od 5 metara, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva broda, uz bočno vezivanje na gatu koji će biti opremljen vodom i strujom.

Sam projekt podijeljen je na dvije neovisne konstruktivno-tehnološke cjeline: prvi dio odnosi se na izgradnju rampe površine 371 ćetvornog metra, dok drugi dio obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 četvorna metra.

Dokumentacija za natječaj za izbor izvođača radova je pripremljena i sukladno pravilima korištenja EU sredstava poslana je na prethodnu provjeru Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, a po dobivanju zelenog svjetla na natječajnu dokumentaciju raspisat će se natječaj i izabrati izvođač radova.