Mate Rimac gospodarstvenik godine u izboru Večernjeg i Poslovnog dnevnika

Gospodarski događaj godine po izboru žirija je najava inicijalne ponude dionica Infobipa na nekoj od američkih burzi, a čitatelji su najviše glasova dali refinanciranju roll-up kredita Fortenova grupi

57
mate rimac

Mate Rimac proglašen je gospodarstvenikom godine u izboru Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Rimca su najboljim proglasili I čitatelji i žiri. Gospodarski događaj godine po izboru žirija je najava događaja koji bi se tek trebao dogoditi – inicijalne ponude dionica Infobipa na nekoj od američkih burzi (NASDAQ ili Njujorška burza). Gospodarski događaj godine po izboru čitatelja je refinanciranje roll-up kredita u Fortenova grupi.

Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada u četvrtom izboru Večernjeg lista i Poslovnog tjednika za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine održano je u zagrebačkom hotelu Westin u ponedjeljak navečer.

“Vjerujem da je jako važno slaviti uspjeh, ali ja volim reći da smo mi tek na početku te se nadam da ćemo i mi jednog dana biti uspješni kao svi ovi gospodarstvenici s kojima sam bio u konkurenciji”, rekao je dvostruki pobjednik Mate Rimac.

Uz Rimca nominirani su bili osnivači Infobipa Silvio i Roberto Kutić, predsjednik Uprave Varteksa Nenad Bakić, predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen te predsjednik Uprave i suvlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi.

U konkurenciji događaja godine, uz dva pobjednička događanja, nominirani su bili izdavanje trezorskih zapisa Ministarstva financija kada se država prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu, ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila te rezultati turističke sezone koja je prema dosadašnjim podacima već sad premašila lanjske rekorde.

Infobip bi mogao postati prvi hrvatski ‘jednorog’

“Trebat će nam sigurno još dvije do tri godine da izađemo na burzu. No kada se to dogodi, sigurno će odjeknuti Hrvatskom”, rekao je Silvio Kutić iz Infobipa. Iako je riječ tek o najavi, žiri je procijenio da je to jedna od najvećih gospodarskih vijesti u ovoj godini. Inicijalna javna ponuda dionica mogla bi Infpbipu donijeti titulu prvog hrvatskoj ‘jednoroga’ (unicorn), startupa koji je dosegnuo vrijednost od milijardu dolara.

Čitatelji su pak glasovanjem preko web portala za gospodarski događaj godine odabrali zaključenje aranžmana novog financiranja Fortenova grupe, čime je u potpunosti refinanciran SPFA zajam (roll-up) i osigurana srednjoročna stabilnost, kao i dugoročna održivost, rast i razvoj korporacije nastale iz Agrokora.

Aranžman je zaključen u trenucima najveće krize kada je tvrtki novac bio neophodan, a tim je kreditom simbolično zaključena sanacija Agrokora te prelazak u Fortenova grupu.

“Priznanje potvrđuje važnost koju refinanciranje ima za poslovanje Fortenova grupe kao jedne od najvažnijih kompanija na ovim prostorima, kao i neizravan utjecaj koji ova kompanija ima na gospodarstvo cijele regije”, rekao je Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupe.

Među malima najbolji Electrocoin, Securitas Hrvatska i Novo gaming

Nagrade se dodijeljene i najboljim malim i srednjim poduzetnicima u tri kategorije: rast prihoda, zaposlenosti i investicija. Pobjednike su odabrali Poslovni dnevnik i stručnjaci iz analitičke kuće Bisnode, a dobitnici su tvrtka Electrocoin u kategoriji rast prihoda, tvrtka Securitas Hrvatska u kategoriji rast zaposlenosti te tvrtka Novo gaming u kategoriji rasta investicija.

Pri nominaciji i izboru stručni žiri stručni žiri, sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo te predstavnika stručne i znanstvene javnosti, vodio se prema pet kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.