Medika obustavila, a Oktal Pharma reducirala isporuku lijekova bolnicama

Predsjedniku Vlade veći je problem od duga prema veledrogereijama to što one "složno, kada dođe neki važan termin - bio to Božić, Uskrs, je li to slučajno neki datum izbora - krenu tražiti sredstava koja im se trebaju isplatiti"

21
dug prema veledrogerijama
[Image by Michal Jarmoluk from Pixabay]

Nakon što je dug bolnica prema veledrogerijama dosegnuo 6,5 milijardi kuna, najveća hrvatska veledrogerija Medika prekinula je, a Oktal Pharma reducirala je isporuku lijekova. Za srijedu je najavljen sastanaka ministara zdravstva i financija Vilija Beroša i Zdravka Marića s veledrogerijama, koje očekuju da će im na imem duga biti plaćeno 3 milijarde kuna.

Medika je isporuke prekinula zbog duga od 2,1 milijarde kuna. Predsjednik Uprave Jasminko Herceg ističe da s Vladom i ministrom Berošem o dugu razgovaraju već pola godine, ali pomaka nema.

“Ovo je bio trenutsk kada Medika više nije mogla ispoštovati svoje obveze prema bolnicama. Mi moramo zaštititi i svoje dioničare, i dobavljače i banke, a na kraju i svoje zaposlenike”, rekao je Herceg.

Barem dio mogao bi se riješiti na sastanku predstavnika veledrogerija s ministrima Berošem i Marićem.

“Minimum koji očekujemo kako bi veledrogerije osigurale opskrbu lijekovima u sljedeća dva do tri mjeseca je upkata dvije milijarde kuna za bolnički sustav i milijardu kuna prema ljekarnama”, rekao je član Uprave Phoenix Farmacije i predsjednik Udruge veledrogerija pri HGK Tomislav Kulić.

Beroš bi povećao doprinose za zdravstvo

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sastanka ističe kako je dug bolčnica prema veledrogerijama kronična boljka i da traje desetljećima: “Apsolutno smo svjesni tog problema i predlođžit ćemo rješenje koje j usuglašeno s Ministarstvom financija i u okviru djelovanja Vlade Republike Hrvatske”.

Beroš je dodao kako se rad i na dugoročnom rješenju ovog probelma: “Ne vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti neposredno plaćati više za zdravstvene usluge, ali stupanj izdvajanja za zdravstvo iz naših plaća mogao bi se povećati”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prozvao je pak veledrogerije da “svako malo, kada dođe neki važan termin – bio to Božić, bio to Uskrs, je li to slučajno neki datum izbora – složno krenu tražiti sredstava koja im se trebaju isplatiti”. Pri tome ne odgovara zašto veledrogerije ovako moraju tražiti da im se plati roba koju su isporočile i za koije je rok plaćanja prošao prije nekoliko stotina dana.

Dodao je kako je od ministara Beroša i Mariće zatražio da prouče te dugove i doznaju kolika je odgovornost ravnatelja svih zdravstvenih ustanova i ima li u tome dugu nepotrebnih troškova.

Ministarstvo zdravstva: Dug je samo 3,7 mlrd kuna

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a ponocio je staru mantru Ministarstva da je dug veledrogerija znatno manji od onoga štomone tvrde: dug nije 6,5, nego sa zadnjim danom veljače “samo” 3,7 milijardi kuna.

“Uzrok ovog duga je nesrazmjer u troškovima liječenja koji su vrlo veliki i izdvajanja za zdravstvo koja su tri puta manja od prosjeka Europske unije”, rekao je Bašić. Dodao je kako informacijama Ministarstva zdravstva “niti jedan pacijent neće ostati bez potrebne zdravstvene skrbi” jer u bolnicama postoje zalihe lijekova. “A mi vjerujemo u informacije koje nam ravnatelji bolnica šalju s terena da imamo dovoljno lijekova za sve naše pacijente.”

>>Gotovo svakog dana jedna bolnica zbog duga ulazi u poseban režim

>>Dugovanja prema veledrogerijama prešla 6 milijardi kuna

>>Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova bolnicama

>>Veledrogerije očekuju da Vlada riješi dugove bolnica