Veledrogerije očekuju da Vlada riješi dugove bolnica

Ukupan dug na dan 31. prosinca 2019. iznosio je 3,12 milijardi kuna U siječnju su veledrogerije isporučile robe u vrijednosti 300 milijuna kuna, a 200 milijuna nije bilo plaćeno

26
veledrogerije
Očekuje se da će dug bolnica već u ožujku premašiti 3,6 milijardi kuna.

U Ministarstvu zdravstva održan je u utorak sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša s predstavnicima HZZO-a i predsjedništvom Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore.

Raspravljalo se o problemu naplate dugovanja bolnica dobavljačima lijekova i medicinskih proizvoda, koji dosežu rekordne razine.

Podsjetimo, ukupno stanje dugovanja na dan 31. prosinca 2019. iznosilo je 3,12 milijardi kuna. Dug se stalno povećava – veledrogerije su u siječnju isporučile robe u vrijednosti 300 milijuna kuna, a 200 milijuna nije bilo plaćeno. Očekuje se da će dug bolnica već u ožujku premašiti 3,6 milijardi kuna.

Ministar zdravstva, Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da nastoji iznaći sustavno rješenje nastale situacije, u suradnji s Ministarstvom financija, kako bi se spriječila blokada zdravstvenog sustava.

Predstavnici veledrogerija tvrde da je stanje neodrživo te da uskoro nitko neće moći spriječiti obustavu isporuka lijekova zbog neplaćanja.

Pojedine zdravstvene ustanove kasne s plaćanjem obveza prema dobavljačima lijekova i medicinskih proizvoda više od 1000 dana.

>>Mihael Furjan: Usprkos reformama i sanacijama još nema oporavka zdravstvenog sustava

Dosadašnje financijske sanacije zdravstvenog sustava nisu ostvarile očekivane rezultate, te se istovremeno povećavaju i nove obveze što je izravan generator nelikvidnosti dobavljača lijekova i medicinskih proizvoda, te kratkoročno i dugoročno neodrživih uvjeta poslovanja tvrtki iz tog područja djelatnosti.