Mercator: Omjer neto financijskog duga i normalizirane EBITDA ispod pet

Operativna dobit iznosila je 57,6 milijuna eura, neto dobit poslovnog razdoblja 12,6 milijuna eura, a normalizirana EBITDA porasla je za 10,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 139,3 milijuna eura

6
Mercator
Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora

Grupa Mercator je u prvih devet mjeseci 2021. godine ostvarila sve ključne poslovne ciljeve i poboljšala svoje poslovne rezultate u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Operativna dobit iznosila je 57,6 milijuna eura, neto dobit poslovnog razdoblja 12,6 milijuna eura, a normalizirana EBITDA porasla je za 10,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 139,3 milijuna eura. Također, Grupa Mercator je u promatranom razdoblju dodatno smanjila svoj neto financijski dug.

“Nakon dugo godina Mercator je uspio smanjiti omjer između neto financijskog duga i normalizirane EBITDA ispod pet puta, što dokazuje da strateške odluke daju prave rezultate. Financijski solidan i poslovno uspješan Mercator nije u interesu samo tvrtke, zaposlenika i vlasnika, već i cijelog lanca od proizvođača do prehrambene industrije u Sloveniji i regiji. Mercator će nastaviti s digitalnom transformacijom poslovanja i inzistirati na pružanju modernih, personaliziranih usluga i ponuda za kupce. S obzirom da je Grupa Mercator dio Fortenova grupe, možemo nastaviti sa strateškim ulaganjima, posebice u novi logističko-distribucijski centar u Ljubljani i obnovu prodajne mreže“, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Prihodi od prodaje porasli su u promatranom razdoblju za gotovo jedan posto i iznosili su 1,6 milijardi eura, pri čemu Grupa također bilježi sličan rast prihoda od maloprodaje kao osnovne djelatnosti.

Usporedbe s 2019. (razdoblje prije epidemije COVID-19) također potvrđuju uspješno poslovanje Mercator Grupe, budući da su prihodi od prodaje u devet mjeseci 2021. porasli za 2,9 posto u odnosu na usporedivo razdoblje prije proglašenja epidemije COVID-19.

Najveći rast prihoda od prodaje zabilježen je u trgovini na malo, odnosno u Sloveniji za 4,8 posto u odnosu na usporedivo razdoblje prije proglašenja epidemije COVID-19.

Tvrtka Poslovni sistem Mercator, d. d., uspješno je poslovala u razdoblju u prvih devet mjeseci 2021., ostvarivši 34,4 milijuna eura operativne dobiti (EBIT), što je povećanje od 4,2 milijuna eura u odnosu na usporedivo razdoblje prošle godine.

Grupa Mercator je u prvih devet mjeseci ove godine u dugotrajnu imovinu uložila 20,9 milijuna eura, od čega najveći dio za obnovu prodajne mreže.

Poslovanje u prvih devet mjeseci 2021. obilježila je epidemija COVID-19, što je zahtijevalo donošenje dodatnih mjera, stalnu prilagodbu stvarnom stanju i posljedicama pojedinačnih mjera koje poduzimaju Vlada i druga nadležna tijela. Uspješno poslovanje temelji se na brzoj prilagodbi poslovanja i iznimnom angažmanu djelatnika Mercator Grupe, zaključuje se u priopćenju.