Mihael Furjan: Usprkos reformama i sanacijama još nema oporavka zdravstvenog sustava

Potencijal farmaceutske industrije koče brojni nameti, izrazito dugi rokovi plaćanja i izostanak poreznih poticaja za istraživanje i razvoj u posljednje dvije godine

62
Mihael Furjan
Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, novi je predsjednik HUP - Udruge proizvođača lijekova

Na Izbornoj Skupštini HUP-ove Udruge proizvođača lijekova (HUP-UPL) održanoj u srijedu predsjednik uprave Plive Hrvatska Mihael Furjan izabran je za novog predsjednika Udruge u narednom jednogodišnjem mandatu. Furjan je na toj poziciji zamijenio Marinu Pulišić, članicu Upravnog odbora Jadran Galenskog Laboratorija iz Rijeke.

Pulišić je predsjedala Udrugom u dva uzastopna mandata, a nakon ovogodišnje izborne skupštine preuzela je ulogu dopredsjednice Udruge. Drugi potpredsjednik je Hrvoje Kolarić, predsjednik uprave Belupa.

Udruga je pokrenula proces uspostave nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova (serijalizacije lijekova), kojim će se osigurati veća sigurnost u prometu lijekova u Hrvatskoj. Proces provjere autentičnosti tehnološki je i financijski izazovan, a cjelokupni trošak implementacije nacionalnog informatičkog sustava i njegovog kasnijeg održavanja snose proizvođači lijekova.

Dodatno opterećenje za domaće proizvođače lijekova je prilagodba proizvodnih linija zahtjevima serijalizacije i zaštite od otvaranja. Riječ je o izuzetno skupom, ali za unapređenje sigurnosti bolesnika nužnom procesu.

Treba ostati u okviru realnih mogućnosti

“Značajnim ulaganjima, otvaranjem novih radnih mjesta i izvoznim rezultatima potvrđujemo, strateški značaj farmaceutske industrije za daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva. Kao jedan od najvećih partnera domaćem zdravstvenom sustavu, koji uključuje brojne zdravstvene ustanove, kao što su bolnice, ljekarne, veledrogerije, HZZO, ali i bolesnike, zainteresirani smo za njegovu stabilizaciju”, rekao je novi predsjednik HUP-UPL-a Mihael Furjan. No, dodao je da se “usprkos najavljenim reformama i provedenim sanacijama još ne primjećuju znakovi oporavka”.

Svaka zemlja svojim građanima želi pružiti što bolju zdravstvenu zaštitu, ali treba “ostati u okviru realnih mogućnosti”, smatra Furjan. Važno je, kaže, “racionalizirati i stabilizirati sve segmente zdravstvenog sustava te prihvatiti neka već dobro poznata rješenja i međunarodne standarde”.

“Očekujemo da se u narednom razdoblju fokus stavi na reforme koje će osloboditi puni potencijal domaće farmaceutske industrije, posebice u kontekstu velikog broja nameta, izrazito dugih rokova plaćanja, ali i poreznih poticaja za istraživanje i razvoj koji su izostali u protekle dvije godine“, istaknuo je novi predsjednik HUP-UPL.

HUP – Udruga proizvođača lijekova (HUP-UPL) okuplja osam tvrtki koje zapošljavaju više od 4500 stručnjaka: Plivu, Belupo, JGL, PharmaS, Farmal, Krka Farmu, Hospiru Zagreb, Imunološki Zavod (član u mirovanju). Pridruženi članovi su Alvogen i UPGL.

Članice HUP-UPL-a zajedno čine gotovo sto posto proizvodnje lijekova u Hrvatskoj te ostvaruju godišnji prihod veći od 5 milijardi kuna. Više od 65 posto proizvodnje plasira se u izvoz.