Vlada želi dogovoriti snižavanje cijena s trgovačkim lancima

Razgovori će se voditi pojedinačno, a ne grupno. Na razgovore su pozvani predstavnici desetak vodećih trgovačkih lanaca, a još nije poznato hoće li se svi odazvati pozivu.

10
paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu
[Izvor: Točka na i Media]

Vlada je pripremila peti paket mjera protiv inflacije, a paket su u ponedjeljak poduprli koalicijski partneri. Paket mjera će biti predstavljen i socijalnim partnerima i predstavnicima umirovljenika. Mjere će biti službeno predstavljene na sjednici u četvrtak, najavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Najavljeno je i da će se danas u Ministarstvu gospodarstva održati sastanak s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. S obzirom na mjere koje je Vlada poduzela subvencioniranjem cijena plina i električne energije, te ograničavanjem cijena goriva, Vlada smatra da nema opravdanja za rast cijena u ostalim segmentima. Ideja je da Vlada s trgovačkim lancima dogovori da snize cijena na razinu od 31. prosinca, prije uvođenja eura, iako su cijene počele znatno rasti još u proljeće prošle godine.

Novi list piše da će se razgovori voditi pojedinačno, a ne grupno. Na razgovore su pozvani predstavnici desetak vodećih trgovačkih lanaca, a još nije poznato hoće li se svi odazvati pozivu.

“Održat ćemo konzultacije s trgovcima i prenijet ćemo im što Vlada misli o cijeloj ovoj situaciji o inflaciji. S nekima sam već razgovarao. Postoje trgovci koji su svjesni da trebaju preuzeti dio odgovornosti kada govorimo o visini cijena u odnosu na naše građane. Prema tome, vjerujem da ćemo postići dogovor”, rekao je u ponedjeljak ministar gospodarstva Davor Filipović.

Još se razmatra hoće li se mjere ukinuti za velike poduzetnike. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković postavlja pitanje imaju li mjere za velike poduzetnika smisla budući da je cijena struje na tržištu manja, a svi veliki poduzetnici mogu ugovarati na tržištu cijenu koja je manja od 180 odnosno 230 eura.

“Vidjet ćemo do četvrtka. Razgovarat ćemo s poduzetnicima, vidjet ćemo ima li to smisla. za njih”, rekao je Butković.