Sabor podržao izmjene u mirovinskom sustavu

Glavni cilj je, tumači ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ojačati drugi i treći  mirovinski stup te povećati prinose mirovinskih fondova kako bi se osigurale veće mirovine budućim umirovljenicima.

179
[Izvor: Pixabay]

Hrvatski sabor u petak je izglasao izmjene i dopune četiri zakona o mirovinskom sustavu: zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima te o doplatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Glavni cilj je, tumači ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ojačati drugi i treći  mirovinski stup te povećati prinose mirovinskih fondova kako bi se osigurale veće mirovine budućim umirovljenicima.

Između ostalog iznos moguće jednokratne isplate ušteđevine iz drugog stupa podiže se na 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava, dodatak koji se određuje na osnovu mirovine iz prvog stupa povećava se s dosadašnjih 20,25 posto na 27 posto i uvodi se mogućnost isplate mirovine iz drugog stupa bez usklađivanja s inflacijom uz obvezu informiranja o posljedicama takvog izbora.

Poticanje ulaganja OMF-a u alternativni investicijski fond uz državna jamstva

Vlada očekuje da će prinosi obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova porasti uvođenjem novih vrsta imovine u koju će društva odnosno fondovi moći ulagati, kao što su nekretnine, neuvrštene hipotekarne obveznice i udjeli u tvrtkama koje nisu izlistane na  burzi.

Osobito se ističe rješenje da se aktivnost obveznih mirovinskih fondova i ulaganje u Republici Hrvatskoj potakne uvođenjem obveze da obvezni mirovinski fondovi A i B kategorije minimalno pet posto sredstava kojima upravljaju ulažu u alternativni  investicijski fond s garancijom povrata ukupnog ulaganja na kraju trajanja investicijskog fonda i to kao supstitut dijela ulaganja u državne obveznice.

Vlada bi, na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav i uz suglasnost ministra financija, u roku od 12 mjeseci trebala donijeti uredbu kojom će urediti način izdavanja takvog državnog jamstva.

>> Kako “podebljati” dobrovoljnu mirovinsku štednju

Promjena kategorije obveznog mirovinskog fonda

Osiguranicima će se omogućiti promjena kategorija obveznog mirovinskog fonda u bilo koje vrijeme tijekom godine (do sada je mogućnost promjene bila ograničena samo na mjesec rođenja) te dulji ostanak u kategoriji A na zahtjev osiguranika do 60 godine, te ukidanje obveze prebacivanja u fond C.

Ukidaju se ulazne naknade i smanjuju se naknade za održavanje obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova. Izmjenom regulacije tehničkih pričuva omogućit će se bolje poslovanje mirovinskih osiguravajućih društava.