Evo koliko bi danas vrijedilo da ste prije 10 godina investirali u JP Morgan

Najveća američka banka, J.P. Morgan Chase, izvijestila je u petak da su prihodi banke u prvom tromjesečju premašili očekivanja. Banka navodi da su više kamatne stope pozitivno utjecale na rezultate, posebice na rast neto prihoda od kamata

263
Morgan Chase

Najveća američka banka, J.P. Morgan Chase, izvijestila je u petak da su prihodi banke u prvom tromjesečju premašili očekivanja. Banka u priopćenju navodi da su više kamatne stope pozitivno utjecale na rezultate, posebice na rast neto prihoda od kamata.

Dionica Morgan Chasa je u petak porasla 4,5 posto, a cijena se kretala oko 110 dolara.

Da ste prije deset godina uložili u J. P. Morgan, odluka bi vam se isplatila. Prema izračunu CNBC-ija, investicija od 1000 dolara 12. travnja 2009. deset godina kasnije, na dan 12. travnja 2019. godine, vrijedila bi nešto više od 4200 dolara. To je ukupni povrat od 326 posto.. U istom razdoblju indeks S&P 500 je porastao 315 posto.

Prema posljednjim podacima dobit tvrtke porasla je 5 posto, na 9,18 milijardi dolara, ili oko 2,65 dolara po dionici. Prosječna procjena analitičara iznosila je 2,35 dolara po dionici. Prihodi su također porasli za 5 posto, na 29,9 milijardi dolara, premašivši procjene analitičara za oko 1,5 milijardi dolara.

“Imali smo rekordne prihode i neto dobit, snažne rezultate u svim našim glavnim poslovnim područjima. I konstruktivnije okruženje”, istaknuo je glavni izvršni direktor Jamie Dimon. “Bez obzira na globalne geopolitičke neizvjesnosti, američko gospodarstvo nastavlja rasti. Rastu zaposlenost i plaće, inflacija je umjerena, financijska tržišta su zdrava, a povjerenje potrošača i poduzeća i dalje je snažno.”

Zahvaljujući snažnom rastu dobiti banaka Dow Jones Industrial Average porastao je u petak za gotovo 270 bodova. S&P 500 bio je 0,7 posto viši, a Nasdaq Composite je porastao 0,5 posto.

Iako je tijekom godina dionica J.P. Morgana bilježila dobre rezultate, treba uzeti u obzir da povijesni rezultati nisu nikakvo jamstvo za buduće rezultate. Svaka pojedinačna dionica može podbaciti ili postati precijenjena. .

Janie Dimon očekuje burne nadolazeće godine. U godišnjem pismenom obraćanju napisao je kako je ključno to što će se “prilično zdrava američka ekonomija u 2020. i 2021. suočiti s velikim izazovima”.

“Gledajući sve izazove s kojima se svijet suočava, teško je ne razmišljati o tome da bi posljedice mogle biti znatno teže i da su loši ishodi sve izvjesniji“, poručio je Dimon.