Evo koliko bi danas vrijedilo da ste prije 10 godina investirali u JP Morgan

Najveća američka banka, J.P. Morgan Chase, izvijestila je u petak da su prihodi banke u prvom tromjesečju premašili očekivanja. Banka navodi da su više kamatne stope pozitivno utjecale na rezultate, posebice na rast neto prihoda od kamata

u 5:47 Zadnja izmjena: 14.04.2019 u 2:28
208
Morgan Chase

Najveća američka banka, J.P. Morgan Chase, izvijestila je u petak da su prihodi banke u prvom tromjesečju premašili očekivanja. Banka u priopćenju navodi da su više kamatne stope pozitivno utjecale na rezultate, posebice na rast neto prihoda od kamata.

Dionica Morgan Chasa je u petak porasla 4,5 posto, a cijena se kretala oko 110 dolara.

Da ste prije deset godina uložili u J. P. Morgan, odluka bi vam se isplatila. Prema izračunu CNBC-ija, investicija od 1000 dolara 12. travnja 2009. deset godina kasnije, na dan 12. travnja 2019. godine, vrijedila bi nešto više od 4200 dolara. To je ukupni povrat od 326 posto.. U istom razdoblju indeks S&P 500 je porastao 315 posto.

Prema posljednjim podacima dobit tvrtke porasla je 5 posto, na 9,18 milijardi dolara, ili oko 2,65 dolara po dionici. Prosječna procjena analitičara iznosila je 2,35 dolara po dionici. Prihodi su također porasli za 5 posto, na 29,9 milijardi dolara, premašivši procjene analitičara za oko 1,5 milijardi dolara.

“Imali smo rekordne prihode i neto dobit, snažne rezultate u svim našim glavnim poslovnim područjima. I konstruktivnije okruženje”, istaknuo je glavni izvršni direktor Jamie Dimon. “Bez obzira na globalne geopolitičke neizvjesnosti, američko gospodarstvo nastavlja rasti. Rastu zaposlenost i plaće, inflacija je umjerena, financijska tržišta su zdrava, a povjerenje potrošača i poduzeća i dalje je snažno.”

Zahvaljujući snažnom rastu dobiti banaka Dow Jones Industrial Average porastao je u petak za gotovo 270 bodova. S&P 500 bio je 0,7 posto viši, a Nasdaq Composite je porastao 0,5 posto.

Iako je tijekom godina dionica J.P. Morgana bilježila dobre rezultate, treba uzeti u obzir da povijesni rezultati nisu nikakvo jamstvo za buduće rezultate. Svaka pojedinačna dionica može podbaciti ili postati precijenjena. .

Janie Dimon očekuje burne nadolazeće godine. U godišnjem pismenom obraćanju napisao je kako je ključno to što će se “prilično zdrava američka ekonomija u 2020. i 2021. suočiti s velikim izazovima”.

“Gledajući sve izazove s kojima se svijet suočava, teško je ne razmišljati o tome da bi posljedice mogle biti znatno teže i da su loši ishodi sve izvjesniji“, poručio je Dimon.