Trump o 5G: Počela je utrka u kojoj Amerika mora pobijediti!

Prema nekim procjenama mobilna industrija planira u 5G mreže uložiti 275 mlrd dolara, kreirati u kratkom roku 3 milijuna radnih mjesta i pridodati 500 mlrd dolara nove vrijednosti našem gospodarstvu, rekao je američki predsjednik

777
6G mreže u SAD

Američki predsjednik Donald Trump i američka Savezna komisija za komunikacije (Federal Communications Commission – FCC) objavili su u petak nekoliko inicijativa za poticanje rasta 5G mreže u SAD-u, piše CNBC.

“Utrka za 5G je počela i Amerika u toj utrci mora pobijediti”, rekao je Trump, ističući kako će američko 5G tržište do kraja godine po obimu premašiti trenutno u svijetu vodeće južnokorejsko tržište.

“U toj utrci sudjeluju naše vodeće tvrtke. Prema nekim procjenama mobilna industrija planira u 5G mreže uložiti 275 milijardi dolara, kreirati u kratkom roku 3 milijuna američkih radnih mjesta i pridodati 500 milijardi dolara nove vrijednosti našem gospodarstvu”, dodao je američki predsjednik.

5G je nova generacija mobilnih mreža koja će omogućiti veće brzine prijenosa podataka. Za razliku od tehnologije 4G LTE, koja je uglavnom namijenjena mobilnim telefonima, tabletima i računalima, očekuje se da će 5G omogućiti pouzdanije povezivanje autonomnih vozila, koja trebaju stalnu i pouzdanu vezu, te pametnih gradova koji koriste internet stvari kao što su povezane ulične svjetiljke, semafori i drugi slični uređaji.

AT&T i Verizon već imaju 5G mreže u Sjedinjenim Državama, a T-Mobile i Sprint planiraju aktivirati svoje mreže do kraja godine. No, trenutno u Sjedinjenim Državama samo jedan model telefona – Motorolin, a nudi ga Verizon – podržava 5G tehnologiju.

“Kako bi ubrzala i potaknula ulaganja, moja administracija osigurat će koliko god je frekvencijskog spektra potrebno“, najavio je Trump. “Uklonit ćemo sve regulatorne prepreke za izgradnju mreža. FCC će povući neke vrlo smione poteze, poteze kakve do sada nisu činili, kako bi omogućio da radiofrekvencijski spektar bude što dostupniji.“

Frekvencijski spektar je opseg radijskih frekvencija dostupnih za emitiranje signala, a regulira ga FCC.

Najveća dražba frekvencija u američkoj povijesti

Trumpove komentare popratile su najave prvog čovjeka FCC-a Ajita Paija o mjerama koje će savezna komisija poduzeti kako bi potaknula razvoj 5G mreža. Između ostaloga, Pai je za 10. prosinca najavio “najveću dražbu frekvencija u američkoj povijesti“. Operatorima će se ponuditi 3400 MHz u gornjem dijelu frekvencijskog spektra, na 37 GHz, 39 GHz i 47 GHz. Dodatni frekvencije “potaknut će razvoj 5G, interneta stvari i drugih naprednih usluga”, poručuju iz FCC-a.

FCC je predložio i nova pravila koja omogućuju “operatorima fiksnih satelitskih usluga da pruže brže i naprednije usluge svojim korisnicima” koristeći spektar od 50 GHz.

Upozorili su također da postojeća pravila “ograničavaju korisnike da primjenjuju novu generaciju malih mrežnih uređaja na vlastitom imanju”, posebno u ruralnim područjima. Zbog toga će predložiti promjene koje će omogućiti ljudima da instaliraju prijemnike i odašiljače na svom zemljištu kako bi potaknuli razvoj 5G mreža.

Predsjednik FCC-a Ajit Pai najavio je osnivanje fonda za ruralni digitalni razvoj vrijednog 20,4 milijarde dolara koji će biti namijenjen širenju brzog širokopojasnog interneta na 4 milijuna američkih kućanstava i na mala poduzeća u ruralnim područjima.