Na Braču otvoren tunel na zaobilaznici kod Ložišća

U izgradnju zaobilaznice oko Ložišća i tunel na dionici dugoj 1,56 kilometara uložena su 32 milijuna kuna, a projekt je sufinanciran iz fondova Europske unije i sredstvima Ministarstva prometa. Izvođač radova bila je tvrtka Strabag

130
tunel Korito Ložišća
Tunel Korito na cesti od Supetra prema Milni dug je190 metara

Na Braču je otvoren prvi cestovni tunel kao dio zaobilaznice kod Ložišća koja su godinama bila usko grlo na cesti od Supetra prem Milni. Vrijednost projekta je 32 milijuna kuna, a sufinanciran je iz fondova Europske unije i sredstvima Ministarstva prometa. Izvođač radova bila je tvrtka Strabag.

Otvaranjem ceste i tunela povećani su protok vozila i sigurnost prometa na dionici dugoj 1,56 kilometara koja je, osobito u turističkoj sezoni, znatno usporavala promet zbog prolaska kroz središte mjesta. Sam tunel Korito s portalima dug je 190 metara.

Nova cesta, osim što će pridonijeti rasterećenju prometa i očuvanju povijesne jezgre Ložišća, omogućit će jačanje gospodarskih aktivnosti na zapadnom dijelu otoka.

U cestovnu infrastrukturu ulaže se i na istočnom dijelu Brača gdje je počela izgradnja prve dionice ceste Pučišća – Povlja u dužini oko pet kilometara. Projekt je također sufinanciran novcem iz europskih kohezijskih fondova, a njegova ukupna vrijednost je 60 milijuna kuna.

Nova cesta skratit će put između Pučišća i Povlja za 12 kilometara. Radovi bi trebali biti završeni za 18 mjeseci.

Županijska uprava za ceste najavila je i pripreme za potpunu rekonstrukciju ceste Supetar – Pučišća.