Na godišnjoj razini broj osiguranika HZMO-a u ugostiteljstvu veći za 18%

Broj osiguranika u informacijsko-komunikacijskim djelatnostima u svibnju ove godine bio je za 8,4 posto veći u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, dok je u ugostiteljstvu rast iznosio 18,1 posto

12
[Photo by Rene Asmussen from Pexels]

Prema privremenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje mjesečni rast broja osiguranika koji je započeo u veljači nastavljen je i u svibnju. U odnosu na travanj broj osiguranika pri HZMO-u ubrzao je s rastom za 1,4 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj 2021., nastavljen je trend pozitivnih stopa rasta koje traju od ožujka 2021. Broj osiguranih osoba pri HZMO-u u svibnju porastao je na 1.622.421 osoba, što predstavlja rast za 3,1 posto u odnosu na svibanj 2021. U odnosu na svibanj 2020. broj osiguranika pri HZMO-u viši za 98.768 osoba ili 6, posto. Ohrabruje podatak o porastu broja osiguranika HZMO-a u odnosu na svibanj 2019. za 44.434 osobe (+2,8%), navodi se u analizi odjela za istraživanja RBA.

Promatrano prema NKD-u, većina kategorija koja u ukupnom broju osiguranika sudjeluje s značajnijim udjelom zabilježila je poboljšanje u odnosu na travanj. Tako je, redom, u Građevinarstvu (8% u ukupnoj strukturi) broj osiguranika porastao 0,5 posto, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (u strukturi 6,3%) za 11,7 posto ukazujući na nastavak dvoznamenkastih stopa rasta odnosno pojačanog zapošljavanja s približavanjem središnjeg djela turističke sezone.

U djelatnostima Trgovine (u strukturi 15,2%) broj osiguranika bio je viši za 1,2 posto dok je u Prerađivačkoj industriji (s udjelom u strukturi od 15,5%) broj osiguranika povećan 0,5 posto. U djelatnosti ICT-a koja u strukturi osiguranika u svibnju ima udio 3,4 posto, broj osiguranika u siječnju bio je viši za 0,7 posto.

Na godišnjoj razini broj osiguranika viši je za 48.472 osoba. Među djelatnostima NKD-a koje su u svibnju zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se kategorija Informacije i komunikacije kod koje je nastavljen trend godišnjeg rasta koji kontinuirano traje od sredine 2015. postupno ubrzavajući dinamiku rasta. Godišnja stopa rasta u svibnju je iznosila 8,4 posto. Nadalje, očekivano, dvoznamenkasti godišnji rast zabilježen je u kategoriji Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+18,1%). Kod Prerađivačke industrije broj osiguranika na godišnjoj razini bio je viši za 1,9 posto dok je po stopi od 3,1 posto rastao broj osiguranika u Građevinarstvu čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine.

I u nastavku godine, po umjerenim stopama, nastavit će se rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. Navedena kretanja bit će podržana solidnim gospodarskim oporavkom i kontinuiranom potražnjom za radnicima u određenim djelatnostima. Analitičari RBA svoje prognoze temelje na očekivanjima o uspješnoj turističkoj sezoni.