Kreće izgradnja nove rampe u Trajektnom pristaništu Stinica

Na javnom natječaju za izvođača radova na izgradnji nove rampe u luci Stinica odabrana je  tvrtka Pomgrad Inženjering iz Splita koja je ponudila da će radove izvesti za 10,8 milijuna kuna

120
Trajektno pristanište Stinica
Trajektno pristanište Stinica [Izvor: Lučka uprava Senj]

Lučka uprava Senj najavila je početak realizacije projekta “Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18,92 milijuna kuna, pri čemu je za same radove planirano 13,8 milijuna kuna. Projekt se sufinancira iz Kohezijskog fonda EU s 85 posto ili 16,08 milijuna kuna, a preostali iznos financira se nacionalnim sredstvima.

Na javnom natječaju za izvođača radova na izgradnji nove rampe u luci Stinica odabrana je  tvrtka Pomgrad Inženjering iz Splita koja je ponudila da će radove izvesti za 10,8 milijuna kuna.

Lučka uprava Senj je nositelj projekta u kojem su partneri Ličko-senjska županija i  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Projekt je pripremljen na temelju Investicijskog plana razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2020. godine, a ukupno trajanje mu je 30 mjeseci.

Realizacijom projekta trebala bi se smanjiti zakrčenost trajektne luke Stinica i povećati kvaliteta veza otoka Raba i kopna povećanjem broja trajektnih linija tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima, te povećati sigurnost plovidbe.

Izgradnjom nove rampe osigurat i će se minimalni gaz od 5 metara, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva broda s bočnim vezivanjem na gatu, a sam projekt izgradnje nove rampe obuhvaća izgradnju dvije neovisne konstruktivno tehnološke cjeline i to dio obale koji obuhvaća rampu površine 371 četvornog metra i dio obale koji obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 četvorna metra. Dužina gata je 85 metara, što omogućuje prijem brodova duljine do 100 metara.

U luci Sitnica izgradit će se i sanitarni čvorovi koji do sada nisu postojali.

“Iako je projekt pripremila i provodi ga Lučka uprava Senj, on najviše koristi otoku Rabu. Nakon što smo završili gotovo sve radove na Mišnjaku,  s ovim projektom zaokružujemo povezivanje otoka Raba. To je jedan od 22 europska projekta koji se provode u Hrvatskoj, čemu treba dodati i projekte koji se financiraju iz nacionalnih sredstava. Ta ulaganja iznose oko 2 milijarde kuna i ja ih zovem renesansom na hrvatskoj obali”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je prisustvovao prezentaciji.

“Na području Senja traju radovi u luci koji se financiraju iz nacionalnih sredstava, tu su ulaganja u Barić Dragu, luka Karlobag je završena, a tu su i ova dva velika europska projekta, Žigljen koji se privodi kraju i Stinica koji počinje. Sa suradnicima se zalažem da što više sredstava i u sljedećoj perspektivi usmjerimo u ulaganja u luke, s tim da ćemo olakšati dosadašnje kriterije”, dodao je ministar.

>>U pojačano održavanje Luke Senj ulaže se 15 milijuna kuna

>>Lučka uprava Senj: Natječaj za novu trajektnu rampu u uvali Stinica