Na Plitvicama se gradi restoran vrijedan 1,1 milijun eura

Restoran Kozjak se gradi iz temelja kao vjerna rekonstrukcija izvorne građevine iz 1949. godine. Prilikom projektiranja korištene su snimke iz 1981.

20
Restoran Kozjak
Restoran Kozjak [Izvor: Nacionalni park Plitvička jezera]

U Nacionalnom parku Plitvička jezera gradi se restoran Kozjak. Projekt je vrijedan 1,1 milijun eura, a restoran se gradi iz temelja kao vjerna rekonstrukcija izvorne građevine iz 1949. godine. Prilikom projektiranja korištene su snimke iz 1981. godine. Planirani završetak radova je naredno proljeće.

Restoran Kozjak je 1949., ubrzo nakon Drugog svjetskog rata, izgrađen prema projektu arhitekta Ivana Strižića. Početni objekt bio je  skromnih dimenzija, ali se tokom vremena dograđivao u skladu s potrebama ugostiteljstva. Radi se o niskoj građevini, dobro uklopljenoj u teren sa pročeljem i terasom okrenutima prema jezeru Kozjak, a građena je od tradicionalnih materijala ličkog kraja – kamena i drveta.

Zaštićeno kulturno dobro

Osnovna načela prilikom gradnje turističko ugostiteljskih objekta u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata bila su da objekti budu niski i izduženi, da je bolje graditi više manjih nego jedan veliki objekt, da objekti ne smiju stršiti u prostoru, da se mora poštovati topografija terena i što više koristiti prirodni materijali. Ova načela uglavnom su poštovana u cjelokupnoj izgradnji u periodu 1950. do 1990. godine.

Restoran Kozjak proglašen je zaštićenim kulturnim dobrom, ali nakon Domovinskog rata nije korišten te je propao zbog neulaganja i neodržavanja, kao i puno sličnih objekata građenih u razdoblju 1945. – 1990. Zbog dotrajalosti i djelomičnog urušavanja Ministarstvo kulture ipak je odobrilo uklanjanje zgrade, pod uvjetom da se rekreira kao faksimil, kako bi se očuvala njena ambijentalna vrijednost.

No, namjena će biti malo izmijenjena: bit će to kavana-slastičarnica s uređenom vanjskom površinom za posluživanje gostiju, odnosno imat će terasu s 40 sjedećih mjesta, rekao je ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević. U zatvorenom prostoru ugostiteljski dio će imati 60 sjedećih mjesta.