Na Unijama otvorena nova riva u koju je uloženo 37,4 mil. kn

Uređeno je 170 metara operativne obale. Luka Unije sastoji se sada iz operativno-zaštitnog gata i dijela morske obale na korijenu gata. U sklopu druge faze glava postojećeg gata-lukobrana produljena je i proširena u obliku slova T

101
Unije
[Izvor: Povezana Hrvatska]

Na Unijama je svečano otvorena nova riva. Unije su otok bez automobila, s jednim naseljem i s manje od stotinu stanovnika. Novu rivu čekali su više od 150 godina. Projekt ukupne vrijednosti 37,38 milijuna kuna je sufinanciran s 34,26 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od kojih 85 posto iz europskih izvora te 15 posto iz Državnog proračuna. Nositelj projekta je Županijska lučka uprava Mali Lošinj, a radove je izvodila riječka tvrtka Sun Adria.

Projekt je obuhvatio uređenje 170 metara operativne obale. Luka Unije sastoji se sada iz operativno-zaštitnog gata i dijela morske obale na korijenu gata. U sklopu druge faze glava postojećeg gata-lukobrana dimenzija 55 puta šest metara produljena je i proširena u obliku slova T, po 30 metara na obje strane.

Veće dimenzije gata poboljšavaju sigurnost na vezu i omogućavaju odgovarajući privez za linijske brodove. Neprekinuto održavanje brodskih, brzobrodskih, katamaranskih i RO-RO linija jamac je veza s okolnim administrativnim središtima Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom, kao i s destinacijama na talijanskoj obali Cesenatico, Pesaro, Rimini. Zato je ovaj projekt od iznimne važnosti mještane Unija. Profitirat će i gospodarstvo i turizam na susjednim otocima, kroz osiguravanje stalnih komunalnih vezova, više linijskih brodova i nautičara u tranzitu.

Uz novu rivu sada može pristati u isto vrijeme više brodova, odnosno dva velika broda i trajekta uz mogućnost nesmetanig priveza brodova na brzim i brzobrodskim linijama, istaknuo je Roberto Nikolić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Unija za Hrvatski radio.

“Ovo je prvi put da imamo mandrač, da imamo lukobran koji štiti barke i jahte od nevremena”, rekao je Nikolić. Ranije su mješteni u slučaju nevremena morali izvlačiti barke na obalu, dodao je. Nikolić i njegovi sumještani nadaju se da će uskoro biti obnovljena i flota koaj ih povezuje sa svijetom, jer uglavnom je riječ o brodovima iz nekih davnih vremena.

“Projekt je započeo prije dvije godine i realiziran je na korist svih mještana otoka. Iznosio je oko 5 milijuna eura. Hvala mještanima Unija što su izdržali ove dvije godine. Dobili su sigurnu i mirnu luku, a najvažnije je da povezujemo naše otoke”, poručio je Filip Balija, ravnatelj Lučke uprave Mali Lošinj.

Veće dimenzije gata poboljšavaju sigurnost na vezu i omogućavaju odgovarajući privez za linijske brodove. Neprekinuto održavanje brodskih, brzobrodskih, katamaranskih i RO-RO linija jamac je veza s okolnim administrativnim središtima Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom, kao i s destinacijama na talijanskoj obali Cesenatico, Pesaro, Rimini. Zato je ovaj projekt od iznimne važnosti za domicilno stanovništvo Unija. Profitirat će i gospodarstvo i turizam na susjednim otocima, kroz osiguravanje stalnih komunalnih vezova, više linijskih brodova i nautičara u tranzitu.

>>Može li Nacionalni plan razvoja otoka povezati otoke