Horvat: Nacionalna strategija održivog razvoja bit će završena do početka 2020. godine

Nacionalna strategija održivog razvoja primijenjivat će se od 2021. godine, kada započinje novi financijski okvir EU, pri čemu će u segmentu gospodarstva za provedbu mjera trebati gotovo dvije milijarde kune

75
Nacionalna strategija održivog razvoja
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je na regionalnoj konferenciji o održivom razvoju “Održivost – budućnost poslovanja”  u Dubrovniku da će nacionalna strategija održivog razvoja biti završena do početka 2020., a primijenit će se 2021. godine, kada započinje novi financijski okvir EU, pri čemu će u segmentu gospodarstva za provedbu mjera trebati gotovo dvije milijarde kune.

Pristup će biti radikalno drukčiji nego dosad. Moramo se transformirati brzo i održivo kako bismo išli u korak s Europom i europskim okruženjem. Način razmišljanja u velikim gospodarstvima SAD-a, Kine ili Indije nam više ne daje priliku da zaostajemo. Pritom rast i razvoj moramo temeljiti na realnim i živućim osnovama. Ne samo na vlastitoj potrošnji, već na rastu gospodarskog sektora temeljem kvalitetnih ulaganja i inovacijama u novim industrijama. Nacionalna strategija bit će utemeljena na tim postulatima”, rekao je ministar Horvat, dodavši kako se nada da će i provedbeni plan s vremenskim i financijskim okvirima biti gotov do 2021. godine.

Tada se, naime, otvara novi financijski okvir u Europskoj uniji, u kojem će nam u segmentu gospodarstva za provedbu mjera održivog razvoja trebati gotovo dvije milijarde kune.

“Ozbiljno se na to pripremamo i čim se financijski okvir usuglasi, a alokacija otvori, imat ćemo natječaje za inovativna poduzeća i startupove. Konkurentnost ćemo graditi u inovacijskom sektoru“, zaključio je Horvat.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je nema održivog razvoja bez dobre podloge u obrazovanju i znanosti. “Bitno je surađivati, koristiti međunarodna iskustva i predstaviti na međunarodnoj razini što radimo kako bismo osigurali taj dobar temelj. Imamo vrlo pozitivno izvješće Europske komisije o reformi obrazovanja i priznanje CERN-a, a i u kurikularnoj reformi održivi razvoj jedna je od sedam međupredmetnih tema koja se integrira u sve predmete”, rekla je ministrica.

Deranja: Profit i održivost nisu suprotstavljeni pojmovi

Direktorica UN Global Compacta za inicijativu i članstvo Sue Allchurch istaknula je značaj poslovne zajednice u ostvarenju ciljeva održivog razvoja. “Svijet je u posljednjih dvadeset godina iznimno napredovao i zahvaljujući tome prepolovili smo broj stanovništva pogođenog siromaštvom i broj djece koji umire prije navršenih pet godina, a maternalni mortalitet za 40 posto. Sad nam slijede novi izazovi u održivom razvoju i sigurni smo da se mogu savladati, a 80 posto tvrtki koje surađuju s UN Global Compactom posvetilo se tome. To je ohrabrujuće“, rekla je Allchurch.

“Na uklanjanju ozbiljnih prijetnji koje nam donose klimatske promjene moraju se udružiti napori svih vlada, svih predstavnika privatnog i nevladinog sektora“, poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a. “Naše članice pozivamo da budu odgovorne ne samo prema svojim vlasnicima. Ne samo prema svojim zaposlenicima. Ne samo prema svojim partnerima. Već prema svim dionicima, prema cijelome društvu. Danas više nitko ne može imati dilemu profit ili održivost. To nisu i ne smiju biti suprotstavljeni pojmovi. Oni idu ruku pod ruku. Bez odgovornosti niti jedan biznis ne može računati da će dugoročno biti uspješan. Da bismo bili uspješni moramo biti i društveno odgovorni.“

Na konferenciji čiji su orgnizatori Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Global Compact mreže Hrvatska raspravlja se o budućnosti rada i održivog poslovanja, dobrim praksama i inovativnim rješenjima poslovnog sektora za zaštitu okoliša te o važnoj ulozi investicija u postizanju održivog rasta i razvoja cjelokupnog gospodarstva.

UN Global Compact najveća je svjetska inicijativa za održivi razvoj i broji 13000 članova u 170 država. Osim poslovnog sektora, okuplja i predstavnike akademske zajednice, civilnog društva, vlada, poslovnih udruga te samog UN-a. Hrvatskom mrežom Global Compacta upravlja Hrvatska udruga poslodavaca.