Nastavlja se rast izdanih građevinskih dozvola

U prva dva mjeseca ove godine izdano je 42,4 posto više građevinskih dozvola za izgradnju zgrada nego u istom razdoblju lani

32
građevinske dozvole

U veljači su izdane 752 građevinske dozvole što je 12,6 posto više nego u siječnju te 21,3 posto ili 132 dozvole više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Nastavlja se pozitivan trend, kažu analitičari Raiffeisen banke,  koji je (uz tek jednu sporadičnu iznimku) prisutan od studenog 2015. godine.

Najviše je dozvola (81,2 posto) izdano za zgrade koje su u promatranom mjesecu zabilježile godišnji rast od 22 posto. Dodatno, u prva dva mjeseca ove godine izdano je 42,4 posto više građevinskih dozvola za izgradnju zgrada nego u istom razdoblju lani.

Također, podaci za pokazuju da je u veljači predviđena vrijednost radova iskazanih u ukupnim izdanim građevinskim dozvolama iznosila 2,555 mlrd. kuna (godišnji rast od 91,8 posto), od čega se preko 76 posto odnosi na zgrade, a ostatak na ostale građevine.

Tijekom prva dva mjeseca ove godine predviđena vrijednost građevinskih radova dosegnula je gotovo 4,5 mlrd. kuna (godišnji rast od preko 80 posto). Potonje se nadovezuje na nastavak pozitivnih trendova u kretanju građevinskih pokazatelja koji su u prošloj godini zabilježili pozitivne pomake.

Ohrabrujući podaci

Podsjetimo, u 2016. godini je broj izdanih građevinskih dozvola zabilježio snažan dvoznamenkasti rast od 26,7 posto te je i treću godinu zaredom predviđena vrijednost građevinskih radova iskazanih u izdanim dozvolama porasla na godišnjoj razini (za 11,7 posto).

“Bez obzira što navedeni podaci ohrabruju, činjenica je da su u prošloj godini broj izdanih građevinskih dozvola i vrijednost predviđenih radova još uvijek značajno niži u odnosu na pretkriznu 2008. godinu. U narednim razdobljima očekujemo da bi se postupni blagi oporavak građevinske aktivnosti mogao nastaviti, pozitivno potaknut investicijama privatnog i javnog sektora, ali i boljom iskoristivošću sredstava iz EU fondova”, zaključuju analitičari RBA.