HP vratio svjetski tron u isporukama osobnih računala

Usprkos negativnim predviđanjima tržište osobnih računala u prvom kvartalu poraslo je 0,6%. Posljednji put PC tržište na kvartalnoj razini poraslo je u prvom tromjesečju 2012.

32
PC tržište

Iza proizvođača osobnih računala je još jedan težak kvartal. No, u HP-u imaju razloga za zadovoljstvo jer su, prema podacima IDC-a, vratili lidersku poziciju na tržištu koju im je oduzeo Lenovo, prenosi InfoWorld.

U prvom tromjesečju ove godine isporučeno je 60,3 milijuna osobnih računala. To je blagi rast od 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

IDC je predvidio pad isporuka za 1,8 posto, tako da je rast ugodno iznenađenje koje ukazuje na oporavak tržišta. Rast tržišta na kvartalnoj razini zabilježen je posljednji put u prvom tromjesečju 2012. godine.

Lenovo je pretekao HP u isporukama 2013. godine i od tada je uglavnom držao vodeću poziciju. HP se na tron vratio zahvaljujući snažnoj isporuci prijenosnika širom svijeta, no pitanje je hoće li se na vrhu uspjeti zadržati.

Po Gartneru na vrhu je i dalje Lenovo

Gartner, druga analitička kuća koja prati tržište osobnih računala, u svojim analizama navodi da je svjetski lider još uvijek Lenovo. Razlike u podacima proizlaze iz različite metodologije koje koriste dvije analitičarske kuće pri mjerenju broja isporučenih računala.  Gartner, na primjer, u svojim analizama ne uračunava isporuke Chromebooka.

Prema Gartneru u prvom kvartalu isporučeno je 62,2 milijuna osobnih računala, odnosno 2,4 posto manje u odnosu na usporedivo razdoblje prethodne godine.

Analitičari se slažu da rast cijena zbog nestašice NAND-a i DRAM-a negativno utječe na tržište. Očekuje se da će cijene komponenti i dalje rasti pa je logično očekivati da će i cijene računala nastaviti uzlaznim trendom.

No, analitičari smatraju da to neće spriječiti rast isporuka tijekom ove godine. Tvrtke žele najnovija računala i spremne su uložiti u nabavku prijenosnika i stolnih računala.

No, rast cijena ne bi trebao zaustaviti isporuke osobnih računala kasnije ove godine. Od tvrtki se očekuje da kupuju nadogradnju na najnovije PC-e, a imaju tendenciju potrošiti više na prijenosna i stolna računala.

HP zablistao na američkom tržištu

HP je zablistao na američkom tržištu i to je glavni razlog zašto je pretekao Lenovo. Oporavlja se i europsko tržište, dok azijsko još uvijek stagnira.

HP se okrenuo višem razredu osobnih računala, s premijum dizajnom. Lenovo je pak aduta imao u inovativnom računalima poput Yoge, ali nije blistao na domaćem, kineskom tržištu.

Prema podacima IDC-a, HP je u prva tri mjeseca ove godine isporučio 13,1 milijun računala, što je porast od 13,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To predstavlja tržišni udjel od 21,8 posto. Lenovo je isporučio 12,3 milijuna računala,  što je porast od samo 1,7 posto.

Na trećem mjestu je Dell s isporučenih 9,6 milijuna osobnih računala (+6,2%), a na četvrtom Apple s 4,2 milijuna isporučenih jedinica (+4,1%). Veliku petorku zaključuje Acer koji je isporučio 4,1 milijun računala, tek nešto manje od Applea.