Damir Vanđelić: Radovi na obnovi mogli bi početi na proljeće

Natječaj za ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba i okolice bi trebao biti raspisan u roku od dva mjeseca, što znači da bismo za najviše tri mjeseca trebali imati stalnog ravnatelja Fonda s mandatom od četiri godine, najavio je privremeni ravnatelj Damir Vanđelić

155
Damir Vanđelić
Damir Vanđelić

Nakon što je Vlada dala suglasnost, potpisan je ugovor o osnivanju Fonda za obnovu Zagreba i okolice. Fond je zadužen za pripremu, organizaciju i provedbu obnove oštećenih zgrada. Osnivači Fonda su Republika Hrvatska s udjelom od 70 posto, Grad Zagreb s 20 posto te Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija s udjelima od po 5 posto.

Privremenim ravnateljem Fonda – do imenovanja ravnatelja na temelju provedenog javnog natječaja, a najduže do godinu dana – imenovan je Damir Vanđelić, iskusan menadžer koji je karijeru počeo u Plivi, potom prelazi u Interbrew, a 2004. preuzima funkciju direktora investicija Adris grupe.

Vanđelić je rođen u 1968. u Zagrebu, gdje 1992. završava Fakultet strojarstva i brodogradnje. MBA titulu stječe na University of Liverpool 2008. godine. Funkciju direktora investicija Adris grupe uspješno je obnašao do 2016. godine, a od 2016. do 2019., nakon što je Adris preuzeo Croatia osiguranje, bio je predsjednik najstarijeg i vodećeg hrvatskog osiguravajućeg društva. Od 2011. do 2012. član je Nadzornog odbora INA-e, a 2016. preuzeo je funkciju predsjednika Nadzornog odbora INA-e koju obnaša i danas. Vanđelić je i nesuđeni je tehnički premijer bivše premijerke Kolinde Grabar Kitarović. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata 1990.- 1991., a kao 23-trogodišnji branitelj zarobljen je i pet mjeseci proveo je u logoru u Glini.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zadovoljan je što je Vanđelić prihvatio njegov poziv da bude privremeni ravnatelj Fonda. Kaže da su dugo razmišljali o profilu čovjeka kojem će povjeriti posao obnove glavnog grada: “Sjajno je da je gospodin Vanđelić sa svojim iskustvom u gospodarstvu, svojim iskustvom menadžera, prihvatio ovu važnu dužnost”.

“Pravi čovjek na pravom mjestu”, komentar je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Natječaj za stalnog ravnatelja

Zadatak privremenog ravnatelja je oformiti Fond te pripremiti sve za provedbu obnove.

“Oba procesa idu paralelno. Formalno-pravno Fond bi u roku od 15 dana trebao biti upisan u Sudski registar. Nakon toga u roku od 15 dana sazvat ćemo konstituirajuću sjednicu Upravnog vijeća, a nakon toga slijedi pak rok od 30 dana da se objavi javni natječaj za ravnatelja i donese Statut Fonda”, rekao je za Dnevnik HTV-a Damir Vanđelić.

Izjave predsjednika Vlade o pomnom traženju osobe koja će voditi Fond otvorile su pitanja je li izborom Vanđelić za privremenog ravnatelja već najavljeno i tko će biti stalni ravnatelj Fonda.

Konstatacije o namještanju natječaja su vrlo opasne, odgovara ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat, “Mi radimo sukladno postojećim hrvatskim zakonima. Zakon o ustanovama jasno kaže da će se nakon formiranja Upravnog vijeća raspisati natječaj za ravnatelja.”

“Jedna od mojih zadaća je osigurati da dođe do javnog natječaja za ravnatelja Fonda. Natječaj bi trebao biti raspisan u roku od dva mjeseca, što znači da bismo za najviše tri mjeseca trebali imati stalnog ravnatelja Fonda s mandatom od četiri godine”, kaže pak privremeni ravnatelj Damir Vanđelić.

Kako osigurati transparentnost

Prema Zakonu o obnovi uloga Fonda kao stručne ustanove je da prema odlukama Ministarstva organizira i provodi obnovu višestambenih, stambenih, obiteljskih i poslovno-stambenih zgrada. Procijenjeno je da je u potresu oštećeno oko 26 tisuća objekata od kojih je 5 posto neupotrebljivo, a dodatnih 20-ak posto je potencijalno neupotrebljivo.

“U ovom trenutku nemamo dovoljno dokumentacije ni istražnih radova i elaborata o utvrđenom stanju. Imamo samo procjenu koju je napravio Građevinski fakultet u suradnji sa stručnim komorama. Procjena je da je trošak ukupne obnove oko 42 milijarde kuna, Da bismo razumjeli koji je to razmjer, treba uzeti u obzir da je 2019. ukupna vrijednost građevinskih radova u Hrvatskoj iznosila 19 milijardi kuna. Dakle, govorimo o enormnom iznosu. Za očekivati je da će se u početku trošiti više te da će obnova trajati desetak i više godina”, rekao je Vanđelić. Dodao je također kako možemo očekivati da će osnivanje Fonda i sadašnje aktivnosti omogućiti da u proljeće počnu radovi na obnovi. “U međuvremenu ćemo obaviti sve pripremne aktivnosti: izraditi elaborate, projekte, ugovoriti stručni nadzor i revidente.”

Vanđelić je najavio da će kao privremeni ravnatelj s kolegama raditi na sustavu koji bi trebao osigurati kompletnu transparentnost i potpuno digitalnu provedbu svih javnih nabava. “Postoji i formalni mehanizam – Upravno vijeće i revidente. Na terenu ćemo imati stručni nadzor, imat ćemo ljude koji obavljaju financijsko-tehničku kontrolu”

Ministar Horvat rekao je kako je transparentan nadzor osiguran kroz Zakon o ustanovama, na temelju kojeg se Fond osniva. “Rad fonda nadzirat će Upravno vijeće u kojem će sjediti minimalno četiri ministra Vlade RH.”

Damir Vanđelić: Voditi obnovu Zagreba je izazov

“Osim javnog interesa, ja kao netko tko je rođen u Zagrebu, tko se školovao u Zagrebu, kao netko čija se djeca školuju u Zagrebu, imam osobni interes da se obnova grada izvede efikasno, brzo i transparentno”, rekao je Vanđelić.

“Ja sam magistar inženjer strojarstva, ali već 24 godine od ukupno 28 godina radnog staža bavim se vođenjem projekata. Ovo je izuzetno kompleksan projekt. Smatram di ma dovoljno ljudi koji imaju kompetencije da ga vode. Ja sam jedan od njih. Certificiran sam po IPMA metodologiji kao A klasa voditelja projekata. Milsim da je ovdje riječ o multidisciplinarnim stvarima jer morate uključiti razne struke. U svakoj pojedinoj struci, prema onome što sam razgovarao s kolegama, mislim da imamo sposobne ljude. Zadatak nam je organizirati nešto što do sada nitko nije organizirao. Ne postoji čovjek koji je prije vodio jedan ovakav projekt”, razlaže Vanđelić.

“Meni motiv u ovom slučaju nije plaća, nego to što je posao izazovan, Morat ćemo svi staviti glave skupa i dati najbolje od sebe, osigurati da se ne ponavljaju netransparentni i korupcijski procesi koji su rak rana našeg društva, Uz softver, formalno pravni okvir i organizacijski sustav mislim da je ova tema sazrela da kažemo dosta i da toga jednostavno ne bude.”

Imovinska kartica

Vanđelić je najavio da će Povjerenstvu o sukobu interesa uskoro predati svoju imovinsku karticu.

“Zakon o sukobu interesa definira tko su dužnosnici koji u skladu s tim imaju određene obveze, uključujući ispunjavanje imovinske kartice. Ja smatram da bih trebao deklarirati svoju imovinu i to ću učiniti. Smatram da je to korektno i da to treba napraviti.”

No, upozorio je na problem u Zakonu o sukobu interesa: “Osobama poput mene, koje ulaze u to i ostaju na dužnosti šest mjeseci ili tri godine, problem je što nakon mandata godinu dana ne možete ništa drugo raditi – ne možete ulaziti u Uprave, nadzorne odbore i tako dalje. To otežava imenovanje dužnosnike na ovakve i slične pozicije, i otežava angažman negdje drugdje”.