Opatija prepolovila zakupnine poduzetnicima u prvom kvartalu 2021.

Pravo na umanjenje ugovorene zakupnine imat će zakupnici i/ili korisnici poslovnih prostora koji nemaju evidentirana dugovanja po osnovi obveza koje proizlaze iz zakupnog odnosa do isteka mjeseca koji prethodi mjesecu za koji se odobrava umanjenje

34
opatija

Opatija će u prvom tromjesečju iduće godine, od 1. diječnja do 31. ožujka, prepoloviti zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu grada, odlučeno je na radnom sastanku gradonačelnika, zamjenika i pročelnika gradskih upravnih odjela. Mjere pomoći zakupnicima i/ili korisnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada, ocijenjeno je, pridonose očuvanju radnih mjesta i zadržavanju postojećih zakupnih odnosa, što svakako predstavlja interes Grada Opatije.

“Pravo na umanjenje ugovorene zakupnine zakupnici i/ili korisnici poslovnih prostora ostvarili bi pod uvjetima da nemaju evidentirana dugovanja po osnovi obveza koje proizlaze iz zakupnog odnosa do isteka mjeseca koji prethodi mjesecu za koji se odobrava umanjenje, te pod uvjetom da obavljaju ugovorenu djelatnost u poslovnom prostoru u razdoblju u kojem se umanjenje ugovorene zakupnine priznaje.

Pravo na umanjenje zakupnine ne odnosi se na zakupnike ili korisnike poslovnih prostora u kojima se obavljaju djelatnosti banke, mjenjačnice, osiguravajućih društava, igara na sreću, ljekarni, trezora, telefonskih centrala – komunikacijskih čvorišta, političkih stranaka, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Procjenjuje se da će predloženom dopunom odluke Grad Opatija u proračunu s osnova zakupa poslovnih prostora u prvom tromjesečju 2021. ostvariti manje prihoda u iznosu od milijun kuna”, navodi se u priopćenju opatijskog poglavarstva.

Podsjetili su još i da je Grad zakupnike, odnosno korisnike poslovnih prostora, oslobodio od obveze plaćanja ugovorene mjesečne zakupnine od polovice ožujka do 31. svibnja ove, 2020. godine. Oslobođenje je tada ostvarilo 135 zakupnika ili korisnika poslovnih prostora.

Spomenuti prijedlog će biti poslan Gradskom vijeću, a do utorka, 3. studenoga na istu temu je otvoreno i javno savjetovanje u koje se zainteresirani mogu uključiti putem interneta.