Globalna ulaganja u nekretnine: Ova godina neće rušiti rekorde

Ukupni je godišnji volumen ulaganja u nekretnine lani porastao 6 posto u odnosu na 2016. i to na 698 milijardi dolara. Za ovu se godinu predviđa pad od 5 do 10 posto

147
ulaganja u nekretnine

Investitori u nekretnine širom svijeta u cijeloj su prošloj godini pokazali kako vjeruju u globalno tržište nekretnina, a ulaganja u zadnjem kvartalu 2017. čak su dosegla najviše razine u posljednje tri godine, pokazuju podaci konzultantske kuće JLL.

Unatoč neprekidnim političkim nestabilnostima, nekretninsko je tržište odražavalo globalni gospodarski oporavak. U četvrtom su kvartalu tako ulaganja dosegla 228 milijardi dolara čime se cjelogodišnja aktivnost popela na 698 milijardi dolara, što je šest posto više nego u 2016.

I u regiji koja obuhvaća Europu, Srednji istok i Aziju (EMEA) kao i u Azijsko-pacifičkoj regiji (APAC), zabilježeni su snažni godišnji rezultati. Ulaganja su u EMEA rasli 22,  a u APAC-u 13 posto. I Sjeverna i Južna Amerika zabilježile su pad ulaganja od 12 posto, uglavnom zbog pada ulaganja u SAD-u od 12 posto.

Iako u JLL-u priznaju kako je tržište u svojevrsnom produljenom ciklusu, apetiti ulagača za ovaj sektor ostaju nepromijenjeni. Međutim, stručnjaci predviđaju kako tržište neće održavati ovakvu dinamiku i visine ulaganja i tijekom ove godine. Najvažniji razlog tome jest relativni nedostatak proizvoda u kombinaciji s disciplinom ulagača. Ukupna bi ulaganja u ovoj godini tako mogla pasti otprilike 10 posto i završiti na otprilike 650 milijardi dolara.

Ostali naglasci konzultantske kuće JLL:

Iznos globalnih ulaganja u nekretnine u četvrtom kvartalu od 228 milijardi dolara bio je 10 posto viši u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Ukupni je godišnji volumen porastao 6 posto u odnosu na 2016. i to na 698 milijardi dolara.

U regiji Europe, Srednjeg istoka i Azije godina je završila skokom ulaganja od 22 posto na 300 milijardi dolara što tu regiju označava kao najatraktivniju. Azijsko-pacifička regija slijedi je s porastom aktivnosti od 13 posto čime njena ukupna ulaganja dosežu rekordnih 149 milijardi dolara. U obje Amerike, godišnja su ulaganja u nekretnine pala 12 posto na 249 milijardi dolara.

Stranim je ulagačima London kao britanska prijestolnica u prošloj godini i dalje bio najatrajktivnija meta za prekogranično ulaganje. U glavni je grad Velike Britanije iz Hong Konga stiglo gotovo 41 posto ulaganja, dok je u godini prije Hong Kong zauzimao 17 posto ulaganja, objavili su iz JLL-a.

Kao kruna iznimnoj godini u nekretninskom sektoru u kojoj je volumen ulaganja porastao 38 posto u odnosu na godinu prije, u četvrtom je kvartalu zaključena CIC-ova (China Investment Corporation) akvizicija paneuropske logističke kompanije Logicora vrijedna 14,3 milijarde dolara.

Prinosi na rekordno niskim razinama, cijene rastu

Diverzificirana ulaganja u SAD zadržala su zamah i njihov je volumen dosegao gotovo 41 milijardu dolara u četvrtom kvartalu. Pa ipak, godišnja je aktivnost pala na 140 milijardi dolara, što je 8 posto niže od rekorda zabilježenih u 2016. godini.

Globalna nekretninska tržišta i u 2017. pokazala su snagu. I dok su prinosi na mnogim svjetskim tržištima na rekordno niskim razinama, zdravi pritok svježeg novca potaknuo je rast cijena. Iako su globalna tržišta i dalje likvidna, relativni nedostatak proizvoda u kombinaciji s discipliniranim ulagačima vjerojatno će ograničavati daljnji rast ulaganja u ovoj godini. S obzirom na sve navedeno, analitičari JLL-a predviđaju pad globalnih ulaganja od 5 do 10 posto na otprilike 650 milijardi dolara.

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 26. ožujka 2018. (br. 4022) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama,uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.