Google će u 2021. uložiti više od sedam milijardi dolara u urede i podatkovne centre

Google planira vratiti zaposlenike u urede početkom ove jeseni. Izvršni direktor Sundar Pichai je već ranije najavio da Google neće trajno usvojiti model rada na daljinu, jer očekuju da će većina zaposlenika od rujna dolaziti u urede bar tri puta tjedno

38
google

Google je najavio da će u ovoj godini u nekretnine širom Sjedinjenih Država uložiti više od 7 milijardi dolara. Investicije su usmjerene na širenje ureda i podatkovnih centara u 19 saveznih država. Kroz te investicije će se kreirati najmanje 10 tisuća radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Milijarda dolara namijenjena je ulaganjima u matičnu državu, Kaliforniju.

“Osobni odnosi, suradnja i izgradnja zajednice su srž Googleove kulture i tako će biti i u budućnosti”, poručio je izvršni direktor Sundar Pichai u blogu u četvrtak. “Stoga nastavljamo sa značajnim ulaganjima u svoje urede širom zemlje, kao i u svojoj matičnoj državi Kaliforniji, gdje ćemo ove godine uložiti više od milijardu dolara.”

Googleova matična tvrtka Alphabet je prošle godine zaustavila investicije u nekretnine zbog pandemije, ali i zbog pada prihoda na godišnjoj razini u drugom tromjesečju prošle godine, što se desilo prvi put u povijesti kompanije.

Proširenje podatkovnih centara posljedica je agresivnog razvoja poslovanja u oblaku. U posljednjem objavljenom financijskom izvješću navodi se da je operativni gubitak u tom segmentu u prošloj godini iznosio 5,61 milijardu dola, uz prihod od 13,06 milijardi dolara.

Izvršni direktor Google Clouda Thomas Kurian rekao je prošlog mjeseca investitorima da će se usredotočiti na rast poslovanja, ali da će jednim okom pozorno pratiti profitabilnost poslovanja.

Povratak u urede najesen

Google planira vratiti zaposlenike u urede početkom ove jeseni. Pichai je već ranije najavio da Google neće trajno usvojiti model rada na daljinu, jer očekuju da će većina zaposlenika od rujna dolaziti u urede bar tri dana tjedno.

Pichai je dodao da će u sklopu širenja biti otvorene tisuće novih radnih mjesta u Googleovim uredima u Atlanti, Washingtonu, Chicagu i New Yorku.

“Ova investicija i nova radna mjesta pridonijet će raznolikosti zajednice, što se uklapa u našu strategiju i politiku rasne ravnopravnosti”, istaknuo je Pichai.

Google planira otvoriti nove urede u Seattleu, Houstonu i Mississippiju. U tijeku je projektiranje nekoliko velikih objekata u različitim gradovima, uključujući i lokaciju nedaleko sjedišta kompanije u Mountain Viewu u Kaliforniji, gdje se grade i stambene zgrade.