GREEN TALKS – Znamo li graditi zgrade gotovo nulte energije

GREEN TALKS ponudio je odgovore na pitanja znamo li graditi zgrade gotovo nulte potrošnje energije i koristimo li sve dostupne informacije kako bismo poboljšali kvalitetu projekata te olakšali radne procese

71
GREEN TALKS

U okviru bogatog programa Zagrebačkog energetskog tjedna 2019, danas je održan simpozij o zelenoj gradnji – GREEN TALKS – “nZEB & BIM – kako do održive gradnje?”, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Građevinskog fakulteta.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju u suradnji sa svojim članovima i partnerima već 10 godina aktivno promiče održivu gradnju u Hrvatskoj. Konačno, jedan dio onoga što se promiče je zakonski regulirano kroz nZEBZgrade gotovo nulte potrošnje energije.

Programi energetske obnove zgrada (komercijalnih, javnih te višestambenih) i obiteljskih kuća u posljednje 3 godine nose više od 60% ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Republika Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu.

GREEN TALKS je okupio više od 150 sudionika i stručnjaka iz područja zelene i održive gradnje koji su aktivno sudjelovali u programu, stekli vrijedna dodatna znanja i doznali  odgovore na ključna pitanja:

  • Što je nZEB, kada počinje obveza primjene nZEB standarda, kako projektirati i izvoditi nZEB projekte?
  • Energetske obnove zgrada, financiranje i provedba?
  • Koji su primjeri rješenja i tehnologija za primjenu u nZEB i energetskim obnovama?
  • Korištenje BIM-a za energetsku učinkovitost i kritički osvrt na BIM koji predstavlja promjenu paradigme projektiranja i izvođenja (zapravo cijelog procesa građenja) pa zbog toga treba promijeniti dosadašnji način razmišljanja o građenju.

Edukativna predavanja

Nakon pozdravnog govora Damira Lončarića, predstavnika grada Zagreba, održale su se prezentacije Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH na temu: „nZEB & energetska obnova zgrada“ i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH na temu: „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“.

Potom je uslijedio niz edukativnih prezentacija na temu nZEB-a i BIM-a:

  • „Edukacija za NZEB – zašto nam je potreban Fit-to-NZEB?“, Bojan Milovanović, Građevinski fakultet;
  • „Kako podučavati BIM“, Zlata Dolaček Alduk, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek;
  • „Korištenje BIM-a za energetsku učinkovitost i kritički osvrt na BIM smislu energije – iz praktičnog iskustva“, Prof. Iva Kovačić, TU Wien;
  • „Edukacijski okviri za BIM u nZEB okruženju“, Ivana Burcar Dunović, Građevinski fakultet;
  • „BIMcert edukacija“; Toni Borković, EIHP;
  • primjena BIM-a na projektu Seven Gardens, koju je održao Vedran Orešić, Prior.

Panel diskusiju moderirala je Goranka Tropčić Zekan, HSZG, a u raspravi su sudjelovale ključne osobe grada te važnih institucija: Damir Lončarić, predstavnik grada Zagreba,  Vjekoslav Žele ispred MGIPU, koji je pojasnio izazove (barijere) koje nas očekuju uvođenjem nZEB standarda, Jasmina Smokvina iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja se osvrnula na temu ETS financiranja. Ispred TU Wien, sudjelovala je Iva Kovačić te ispred Građevinskog fakulteta, Bojan Milovanović.

Prezentacije

Poduzeća koja su sudjelovala na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: GEALAN d.o.o. na temu: „Energetski učinkoviti prozorski sustavi za nZEB“, Daikin Hrvatska d.o.o. na temu: „Održiva budućnost radnih tvari u industriji klimatizacije“, Fibran d.o.o. na temu: „XPS od temelja do krova = NeZEBe“, VELUX Hrvatska d.o.o. na temu: „Zdravlje i arhitektura, u korak s nZEB standardom“, Mapei Hrvatska d.o.o. na temu: „Materijali su presudni za održivu gradnju“, Ytong porobeton d.o.o. s temom: „Energetski učinkovita zaštita“ te Hansgrohe d.o.o. Hrvatska na temu: „EcoSmart rješenja za uštedu“.

GREEN TALKS podržan je od strane grada Zagreba, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, Hrvatske udruge energetskih certifikatora, Hrvatske gospodarske komore, Društva arhitekata Zagreb, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, te Hrvatske komore arhitekata.


GREEN TALKS su besplatne edukacije namijenjene širokoj stručnoj javnosti: inženjerima građevine, geodezije, strojarstva, elektrotehnike, arhitektima, krajobraznim arhitektima, ekonomistima kao i svima zainteresiranima koji u svom poslovanju trebaju koristiti adekvatna znanja o zelenoj gradnji.