Investicija vrijedna preko 20 milijuna eura za Energanu u Gospiću

Nakon izgradnje tvornice Kalcit ovo je druga najveća greenfield investicija na području Grada Gospića

39
Energana Gospić1
Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, tajnik- pročelnik Slaven Stilinović su s predstavnicima izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., Slavonski Brod, izvršnim direktorom Ivicom Marićem i direktorom servisa i montaže Zdravkom Stipetićem, obišli gradilište u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje.

Pri kraju su radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja tvrtke „Energana Gospić 1“ u Gospiću. Radi se o investiciji vrijednoj preko 20 milijuna eura, a prema riječima izvođača, svi radovi na postrojenju trebali bi biti gotovi u prosincu, nakon čega slijedi i tehnički pregled. Nakon izgradnje tvornice Kalcit ovo je druga najveća greenfield investicija na području Grada Gospića.

Nova Energana zaposliti će tridesetak radnika, a investitor već traži zaposlenike – inženjere elektrotehnike i strojarstva. Iza tvrtke Energana Gospić1 stoji češki holding GEEN, a radi se o poslovnom subjektu koji ima dugogodišnje uspješno iskustvo u energetskom sektoru.

„Već u ovom trenutku tvrtka GEEN traži hitno inženjere elektrotehnike i strojarstva koji trebaju proći obuku prije puštanja postrojenja u pogon. Dakle, u Gospiću se u 2020. godini otvara nekoliko radnih mjesta, a do kraja godine će se tražiti i druga zanimanja u novootvorenim pogonima tvrtke“, istaknuo je gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević.

Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta radi se i dodatni pogon – sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije. Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba i za grijanje Grada.