Legendarni San Siro zamijenit će Katedrala

Projektanti tvrde da će novi stadion u Milanu biti najodrživiji nogometni stadion u Europi, s unutarnjim prostorima koji se prirodno hlade i pasivno griju, električnom energijom koju generiraju solarni paneli na krovu i sustavom za prikupljanje kišnice

82
San Siro
foto: https://populous.com/project/the-cathedral-a-new-icon-for-milano

Projekt američkog arhitektonskog studija Populous odabran je kao zamjena za milanski nogometni stadion “Giuseppe Meazza”, poznatiji kao San Siro. “Katedrala” će postati novi dom talijanskih nogometnih divova AC Milana i Internazionalea te nov središte gradske četvrti koje će okupljati građane zbog sporta i razonode.

Projektanti tvrde da će to biti najodrživiji nogometni stadion u Europi, s unutarnjim prostorima koji se prirodno hlade i pasivno griju, električnom energijom koju generiraju solarni paneli na krovu i sustavom za prikupljanje kišnice koja će se moći ponovo koristiti.

Populous navodi da je njegov projektantski tim crpio inspiraciju iz dviju najpoznatijih milanskih zgrada: katedrale ili Duomo i povijesnog trgovačkog centra Galleria.

Stadion će se nalaziti u srcu predloženog parka površine 50 tisuća četvornih metara, u kojem će se građanima nuditi niz sportskih i zabavnih aktivnosti. Očekuje se da će većina tih aktivnosti biti besplatna.

Inženjerska tvrtka Arup sa sjedištem u Velikoj Britaniji radit će s Populousom na razvoju prijedloga stadiona, a konačni dizajn se očekuje tijekom ove godine.

“Katedrala će biti jedan od najprepoznatljivijih nogometnih stadiona u svijetu. Bit će to svjetski, moderan i prikladan dom za legendarne klubove AC Milan i FC Internazionale Milano te žila kucavica nove gradske četvrti. To će biti stadion u kojem će uživati ​​svi stanovnici Milana, uključujući generacije koje dolaze, stadion koji je vjeran gradu i poštuje njegovu baštinu”, rekao je Christopher Lee, izvršni direktor Populousa.