Ljubljana: Cijena najma ureda 8 do 12 eura po kvadratu

U Ljubljani trenutačno prevladava iznajmljivanje manjih ureda (do 200 četvornih metara) na kraće razdoblje odnosno do otprilike dvije godine

188
poslovni prostor ljubljana najam

Najskuplja prodana poslovna nekretnina u ovoj godini u Sloveniji je objekt u Viču. Tvrtka Imslo, čiji su vlasnici u Austriji, kupila ga je za 8,7 milijuna eura.

“Oglašena ponuda u svim segmentima osim u dijelu manje kvalitetnih poslovnih nekretnina, nadmašuje potražnju”, rekli su za Finance u posredničkoj tvrtki Re/Max.

To nije prva višemilijunska transakcija poslovnih nekretnina u posljednje vrijeme budući da je austrijska Heta uspjela prodati više poslovnih prostora i garaža u Situli. Prema neslužbenim informacijama, kupoprodajna je cijena (iako transakcija nije još u potpunosti dovršena) dosegla 10,5 milijuna eura bez PDV-a.

Slovensko je tržište u prvom i drugom ovogodišnjem kvartalu temeljitije počela istraživati agencija Re/Max. Objavili su najvažnije zaključke za ljubljansko tržište nekretnina.

Tržište ureda

“Daleko najviše poslova zaključi se na području najma. Mjesečne najamnine kreću se u rasponu od osam do 12 eura po četvornom metru, ovisno o lokaciji, kvaliteti i veličini ureda. U Ljubljani trenutačno prevladava iznajmljivanje manjih ureda (do 200 četvornih metara) na kraće razdoblje (otprilike dvije godine)”, stoji u izvješću Re/Maxa.

U prvom ovogodišnjem kvartalu sklopljen je 221 ugovor o najamnini, a u drugom 161. U oba je kvartala ponuda premašivala potražnju; do kraja ožujka bio je oglašen 931 ured, a do kraja lipnja njih 958.

Sklopljenih ugovora o kupoprodaji je manje nego o najmu. U prva dva kvartala prodano je ukupno 68 ureda, a objavljeno je više od 200 oglasa za prodaju.

Trgovački prostori

U ovom su dijelu tržišta ponuda i potražnja bolje uravnoteženi. U Ljubljani je, prema podacima s kojima raspolaže Re/Max, u prvom polugodištu sklopljeno više od 60 ugovora o najmu. Broj oglašenih prostora se u svakom kvartalu kretao iznad 40. Kupoprodaja je također manje.

Industrijski prostori

“Ovo je tržište prilično zamrlo. Ponuda industrijskih prostora u Ljubljani znatno premašuje potražnju. Trenutačno se u najam nudi više od 60 tisuća četvornih metara industrijskih površina, a u jednom se kvartalu iznajmi samo približno pet tisuća četvornih metara prostora.

Mjesečne najamnine kreću se od četiri do pet eura po četvornom metru. Međutim, transakcija kupoprodaje gotovo da i nema“, zaključuju u Re/Maxu.