Bečka poticana stanogradnja: Društveni stanovi za pola milijuna građana

Projekt poticane stanogradnje pokrenuli su socijaldemokrati nakon što su došli na vlast poslije prvog svjetskog rata. Tijekom njihove vladavine, od 1919. do 1934. godine, u Beču je izgrađeno 65 tisuća novih stanova

401
model bečke poticane stanogradnje
U Beču je tijekom vladavine socijaldemokrata od 1919. do 1934. godine izgrađeno 65 tisuća novih stanova, a jedan od najpoznatijih primjera je više od kilometra duga zgrada Karl-Marx-Hof. (izvor: Bwag)

Jedinstveni model bečke poticane stanogradnje koji se smatra jednim od najuspješnijih stambenih projekta u svijetu ove godine proslavlja 100. obljetnicu. Naime, 1919. godine započeli su radovi na Metzleinstaler Hofu, prvom tipičnom bečkom gradskom projektu poticane stanogradnje.

Povod tomu bio je kronični nedostatak stambenog prostora izazvan doseljavanjem velikog broja ljudi iz cijele monarhije u tadašnju prijestolnicu Habsburgovaca. Beč je oko 1900. brojio oko dva milijuna stanovnika – 200 tiusća više nego danas – a njih gotovo 300 tisuća nije imalo krov nad glavom.

Iako su bečki socijalisti već ranije predlagali ovaj model stanogradnje, s njim se moglo započeti nakon 1. svjetskog rata, kada su socijaldemokrati došli na vlast.

U Beču je tijekom njihove vladavine, od 1919. do 1934. godine, izgrađeno 65 tisuća novih stanova, a jedan od najpoznatijih primjera je više od kilometra duga zgrada Karl-Marx-Hof.

Bečke su gradske vlasti do danas zadržale ovaj iskušani model stambene politike, tako da u Beču u ukupno 220 tisuća gradskih stanova trenutno živi više od pola milijuna ljudi.

Najamnina 7,5 eura po četvornom metru

Zanimljiva je i činjenica da ukupno 2000 bečkih kompleksa poticane stanogradnje raspolaže sa 610 hektara zelenih površina, što odgovara površini 854 nogometna igrališta. U njima se osim toga nalazi 70.000 stabala, 7800 dizala, 1300 dječjih igrališta, 5000 različitih lokala te 47.500 garaža koje mogu biti unajmljene.

Gradnja “socijalnih” stanova u glavnom  gradu Austrije nastavlja se i u današnje vrijeme. Najam novoizgrađenih gradskih stanova u Beču danas košta 7,50 eura po četvornom metru bruto. Potpisivanjem ugovora najmoprimci ostvaruju pravo stanovanja na neodređeno vrijeme bez ulaganja vlastitih sredstava, a prilikom useljenja nije čak potrebno ostaviti niti polog.

“Bečka stambena politika najveći je poticaj bečkom srednjem staležu, a  mi ćemo se zalagati da se ona nastavi i u budućnosti“, poručuje članica bečkog gradskog poglavarstava za stanogradnju Kathrin Gaal.