Monaco gradi umjetni poluotok površine 6 hektara

Radovi su počeli izgradnjom kesonskog pojasa, zaštitne pregrada dužine 500 metara koja se sastoji od 18 trapezoidnih betonskih spremnika i postavljena je na 200 metara od obale kako bi štitila poluotok od valova

411
Monaco

Kneževina Monaco odlučila je proširiti svoj teritorij izgradnjom poluotoka L’Anse du Portier, površine šest hektara. Radovi su počeli u rujnu izgradnjom kesonskog pojasa, zaštitne pregrada dužine 500 metara koja se sastoji od 18 trapezoidnih betonskih spremnika. Pojedinačni blokovi sastavljeni su na 200 metara od obale kako bi zaštitili novi poluotok od siline morskih valova.

U tijeku je nasipavanju oko 750.000 tona pijeska iz kamenoloma kojim će se popuniti prostora između kesonskog pojasa i obale. Operaciju će izvesti dva broda nosača rasutih tereta.

Udare valova trebale bi apsorbirati prigušne komore na membrani zida. Prilikom projektiranja uzeti su u obzir učinci klimatskih promjena prema različitim scenarijima koji proizlaze iz rasta razine mora.
Radove izvode francuske tvrtke SAM L’Anse du Portier i Bouygues Travaux Publics. Očekuje se da će nasipavanje pijeska trajati oko dva mjeseca.

Kesonski pojas za zaštitu od valova

Svaki keson je trapezoidne strukture, površine 28 x 33 metra i visine 26 metara, a prazan teži 10.000 tona. Nakon što bude opterećen balastom i postavljen u konačni položaj, svaki spremnik bit će teži od 20.000 tona. Svojim dnom, koje se nalazi barem 20 metara ispod površine mora, svaki keson sjeda na čvrsti nasip i pruža se u vis najmanje šest metara iznad razine valova.

>>Marriott u New Yorku gradi modularni hotel visok 110 metara

S obzirom na to da se projekt odvija u gradskom morskom okruženju, poduzete su mjere kojima se osigurava da struktura ima minimalan utjecaj na okoliš.

Pojas potopljenih kesona zamišljen je kao stanište morskih organizama dok je materijal uklonjen zbog radova premješten u područja gdje bi trebao poticati razvoj morskog ekosustava.
Projekt je osmišljen tako da se uklopi u okoliš i poštuje prirodno morsko okruženje, a trebao bi zadovoljiti niz ekoloških certifikata.

Na novom poluotoku smjestit će se luksuzna, ekološki četvrt sa 150 stanova, podzemnom garažom, šetnicom uz obalu, parkom, javnim objektima i marinom. Prve zgrade trebale bi se početi graditi 2022. godine, a radovi bi trebali završiti 2025. godine.

Nedostatak zemljišta prisilio je malu Kneževinu na Azurnoj obali da se širi na more. Do sada je tako njena površina proširena za više od 40 hektara, što predstavlja petinu ukupne površine grada-države.