Marriott u New Yorku gradi modularni hotel visok 110 metara

Marriott je prefabriciranu gradnju počeo poticati 2017. kako bi smanjio troškove izgradnje korisnicima svoje franšize i pomogao im da zaobiđu potencijalna kašnjenja uzrokovana manjkom radne snage u SAD-u

129
Marriott New York NoMad
Hotel će imati 168 montažnih soba koje će na odredište stići potpuno završene, spremne za nadogradnju na tradicionalnim način izgrađene restoran i predvorje

Marriott International gradi u New Yorku najviši modularni hotel na svijetu. Hotel New York NoMad vrijedan je 65 milijuna dolara, a bit će visok 110 metara. Trebao bi biti završen krajem jeseni i otvoren 2020. godine. Na vrhu 26-katne strukture bit će modularni krov i bar.

Hotel će imati 168 montažnih soba koje će na odredište stići potpuno završene, spremne za nadogradnju na tradicionalnim način izgrađene restoran i predvorje. Montaža modularnih jedinica trebala bi trajati 90 dana.

“Željeli smo pokazati da modularna (prefabricirana) zgrada može biti mnogo više od tvorničke hale. Prefabriciranom gradnjom možete izgraditi elegantni, visoki toranj, i to tempom od jednog kata dnevno”, rekao je Danny Forster iz tvrtke “Danny Forster & Architecture”, tvrtke koja je projektirala hotel.

Marriott gradnjom hotela NoMad nastavlja provoditi svoje obećanje iz 2017. o povećanom broju objekata građenih modularnom metodom.

Prefabriciranom gradnjom izgrađen 31 objekt

Otkako je Marriot počeo provoditi ovu inicijativu, izgrađen je 31 objekt pod njihovim brendom u koji su inkorporirane montažne sobe ili kupaonice. Svi do sada bili su niske strukture. Najveći među njima je hotel pod dvojnim brendom TownePlace Suites by Marriott u Hawthorneu, Kalifornija, s 354 sobe.

Jedan od Marriottovih developera počet će ove godine graditi modularni hotel u Oaklandu, također u Kaliforniji.

Inicijativa je potaknuta željom hotelskog lanca da smanji troškove izgradnje korisnicima svoje franšize i pomogne im da zaobiđu potencijalna kašnjenja uzrokovana manjkom radne snage u SAD-u.

>>Danica Jelenić, Beton Lućko: Za proizvode iz programa prefabrikacije imamo više upita na zapadnim tržištima nego na hrvatskoom

Promatrajući razdoblje od Marriottove najave iz 2017. godine modularna ili prefabricirana gradnja sve je popularnija. I drugi hotelski lanci prepoznali su njene prednosti. Tako je Hiltonov brend Home2Suites prošle godine najavio da će primijeniti modularnu tehnologiju prilikom gradnje hotela u blizini međunarodne zračne luke San Francisco.

Ovaj poticaj iz hotelijerskog i drugih sektora znatno je pridonio rastu poslovanja građevinskih tvrtki koje se bave prefabriciranom gradnjom. Tako je građevinska tvrtka Skender iz Chicaga nedavno otvorila novu tvornicu, dok je kalifornijska Katerra privukla pozornost zbog svoje agresivne strategije akvizicija te nekoliko uspješnih krugova prikupljanja financijskog kapitala. Katerra je to iskoristila za kreiranje vlastitog softvera koji povećava efikasnost cjelokupnog građevinskog procesa i procesa upravljanja životnim ciklusom izgrađenih objekata.