G7 pokreće 600 mlrd dolara vrijedan plan ulaganja u globalnu infrastrukturu

Partnerstvo za globalnu infrastrukturu nadovezuje se na planove predstavljene na lanjskom summitu G7 u Engleskoj, kada je prvi put objavljen okvir platforme za infrastrukturno ulaganje koja bi bila konkurentna kineskoj inicijativi Belt and Road

130
Partnerstvo za globalnu infrastrukturu
[Image by Siggy Nowak from Pixabay]

Na summitu G7 u Njemačkoj službeno je pokrenuto Partnerstvo za globalnu infrastrukturu (PGII). Cilj je do 2027. mobilizirati 600 milijardi američkih dolara za ulaganja u infrastrukturu na globalnoj razini, odnosno izgraditi kvalitetnu, održivu infrastrukturu koja će pridonijeti boljoj kvaliteti života ljudi diljem svijeta te ojačati i diverzificirati lance opskrbe.

Ova najava nadovezuje se na planove predstavljene na prošlogodišnjem summitu G7 u Engleskoj, kada je prvi put objavljen okvir platforme za infrastrukturno ulaganje koja bi bila konkurentna kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put“ (“Belt and Road Initiative” – BRI).

Inicijativa pokrenuta od strane kineskog predsjednika Xi Jinpinga 2013. godine osigurava financiranje zemljama u razvoju za izgradnju infrastrukture poput luka, cesta i mostova. Iako je razvila trgovinske veze, Inicijativa je kritizirana jer je prisiljava zemlje opterećene dugom da ustupe ključnu imovinu ako ne podmire svoje otplate duga.

G7 je međuvladin politički forum koji okuplja Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD.

“Želim biti jasan: ovo nije pomoć ili dobrotvorne akcije. To je investicija koja će svima donijeti povrat. To je prilika da podijelimo svoju pozitivnu viziju budućnosti i omogućimo zajednicama diljem svijeta da se uvjere u konkretne prednosti partnerstva s demokracijama”, rekao je predstavljajući plan na summitu G7 američki predsjednik Joe Biden.